Sport

NIŠ bi mogao DA DOBIJE ROLER STAZU – PRVU NA BALKANU (FOTO)

Niš može da dobije prvu roler stazu na Balkanu, ima prostor, postoji projekat, nije mnogo skupo, Nišlijama, deci i takmičarima to treba ali je pre svega potrebno da u gradu na Nišavi upravo ova ideja zaživi.

Da sve može da se uradi za dobrobit niške dece i omladine i u korist grada uveren je otac dve roler takmičarke i osnivač Roler kluba „Extreme“ Miodrag Branković koji poslednjih meseci svojski gura ideju da Niš bude prvi na Balkanu, sa svojom roler stazom. Ova ideja došla je i do Ministarstva sporta preko nadležne federacije ali se na zvanične razgovore još uvek čeka. U glavnom gradu jesu raspoloženi da se na ovu temu razmišlja, kaže on.

„Naša pozicija grada je idealna za izgradnju prve roler staze na Balkanu. Za sada postoje one u Mađarskoj i Sloveniji ali ne i ovde kod nas. To bi značilo puno za nišku decu ali i svu  decu Srbije. Sutra će to puno doprineti gradu na mnogim poljima, potpuno sam siguran“, kaže Branković za Niške Vesti.

Prema njegovim rečima Niš broji više od 300 roleraša, gde spadaju takmičari i rekreativci. Sve je veće interesovanje za vožnju rolera, te će ovaj broj, kako sam kaže, zasigurno narednih godina biti bitno veći.

„Trenutno u Nišu rade tri kluba, koja okupljaju rekreativce i takmičare. Kada je lepo vreme treniramo u Čairu, gde najčešće vozimo, upravo tada okupiramo Čair. Smetamo prolaznicima, šetačima, majkama sa malom decom i ljudima koji bi na miru da sede u parku, verujem da bi bili srećniji da vozimo na nekom drugom mestu… Zato je i potrebno da dobijemo neko svoje mesto za trening. Ta nova roler staza mogla bi da posluži i za organizaciju velikih roler takmičenja gde bi se okupilo puno gostiju sa strane, što donosi novac gradu“, kaže Branković.

Foto: Miodrag Branković (lična arhiva)

Prva niška roler staza na Balkanu osmišljena  je po svim pravilima Svetske roler federacije, gde će moći da se održavaju sva međunarodna takmičenja, zbog kojih naši takmičari danas putuju daleko.

Miodrag Branković (Foto: Goran Ćopić)

„Imam projekat koji  predviđa sve etape izgradnje, do detalja. Ja sam projekat predstavljao ljudima iz moje Skejt bord federacije koji su povezani sa ministarstvom sporta. Rečeno mi je da je ideja dobra i da će razmišljati na tu temu ali da mi je potrebna finansijska konstrukcija. Kažu i da bi lepo bilo da roler staza bude u Nišu, jer su oni u Beogradu dobili skejt park. Obradovalo me je da iz Beograda za sada imamo podršku ali je potrebno da u Nišu ova ideja zaživi“, siguran je zamenik generalnog sekretara i zvanički lekar Srpske skejtbord roler federacije.

Branković predlaže i da sama roler staza bude smeštena u okviru Sportskog centra Čairu, zbg blizine smeštaja za sportiste, infrastrukture i svega što pogoduje sutra dobroj organizaciji i pristupačnosti.

Po njegovim rečima nije to veliki prostor i izgradnja roler staze, grad ne bi koštala puno.

„Taj teren je dugačak 100 i širok 50 metara, treba to asfaltirati i to ne tako debelim slojem asfalta kao za ulice. Jedino što može biti zahtevnije je da same krivine staze moraju da se urade pod blagim nagibom, ali to za naše građevinare svakako nije problem“, kaže on.

Kucao je Branković na mnoga vrata i tražio savet i pomoć gde i kako da se obrati za razradu projekta, za sada nije imao puno sreće, ali je uveren da bi interesovanje Nišlija za ovu temu nateralo nadležne i one koji mogu da urade nešto dobro za grad – donelo i rezultate.

„Možemo da pogledamo projekat i da vidimo da li Direkcija tu može da pomogne. Verujem da je potrebno ispoštovati mnoge zakonske odredbe i procedure, da se uđe u ovakvu priču. Čuo sam da ova ideja u gradu postoji, pogledaćemo o čemu se tačno radi“, rekao je za Niške Vesti Nebojša Lović, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Za sada ideja živi svoj život i nailazi na opšte odobravanje Nišlija koji su željni da se u gradu nakon brojnih tržnih centara i zgrada konačno ulaže i u sport.

Oliver Paunović, City Grupa

„Ideja o izgradnji roler staze je odlična. Okupićemo mlade i nametnuti im prave vrednosti, samo ako im ponudimo sport i zdrav način života, nikako drugačije. Mislim da kada se mi Nišlije složimo da nam je nešto potrebno to i izguramo, zato nam je oko ove ideje potrebno jedinstvo i siguran sam da će nadležni u gradu prepoznati potrebu da ovakva roler staza i bude izgrađena. Prosto, ne verujem da neko može da ostane imun na ovakvu ideju i deci ne pruži ono što im je najviše potrebno a to je bavljenje sportom, još ako to ne košta puno mislim da tu prepreke dalje nema“, uveren je Oliver Paunović, direktor City Grupe.

Roler staza prva na Balkanu može biti niška, tu priliku ne bi trebalo da propustimo ako  već imamo projekat i postoji tračak nade da ona može biti izgrađena, potreban nam je neko ko će prepoznati sve ono dobro i korisno što može ova staza da donese mladim Nišlijama ali i samom gradu, završava Branković za Niške Vesti.

Foto: Miodrag Branković (lična arhiva)

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

13 Komentara

  1. DALJE OD CAIRA,OSTAVITE BAR MALO TOG ZELENILA,NIS IMA I DRUGE LOKACIJE NA PEIFERIJI

  2. Tačno je smetate ljudima. Jedno je kad se neko rekreira a sasvim drugo kad 3 kluba koriste državnu svojinu da treniraju decu i ugrožavaju bezbednost male dece i smanjuju prostor ljudima koji se šetaju. I šta sad da izbetonirate i to malo parkova što ima u gradu. Pravi stazu ali ne na površini parka. Dalje od Čaira

  3. Ovo je nedopustivo! Roler staza u Čairu, jedinom parku u centru grada koji koristi starije stanovništvo koje po pravilu, kao I u svakom gradu Na svetu, živi u centru grada. Gradski park od sadržaja može da ima samo staze za šetanje i klupe pored obaveznog što većeg dela zelene površine I drveće, što više stabala sa razgranatim krošnjama. Koliko drveta treba poseći I staza skratiti za vašu roler stazu?!? Molim Zavod za urbanizam grada da zaustavi ovo ludilo uništavanja zelenih površina I da ne dopusti izgradnju roler staze u Čairu, već da Se ponudi prostor u naseljima na periferiji ili još bolje u Niškoj Banji, gde ima mnogo više zelenila i mladih porodica sa decom koja bi inače bila glavni korisnici staza. Na današnji Dan kada Se Vučić obraća EU Na samitu o klimi, vi planirate uništavanje jedine zelene površine u gradu! cccc

    1. A odakle Vi znate gde će biti eventualno izgrađena staza? Da li ste toliko SEBIČNI?
      Ima 3 kluba sa preko 200 dece koja voze rolere a ima delova čaira koji niko ne koristi i koji su zapušteni. Ali je vama bitno da mrzite bilo kakvu dobru ideju.

      1. Остави ти Чаир на миру, а ако ти је толико до стазе прави је на свом дворишту

      2. Nema 30 000 pa da toliko insistirate. Delovi i treba da budu “zapušteni” reko bi netaknuti. Nemoj o mržnji,ne znaš šta je to,tako nek ostane i kad porasteš. Na kraju- ideja je loša o tome se radi.

  4. Nikako u Cairu. Gradski park je vec masakriran raznim objektima, da bi izgradnja jos jednog prakticno unistila jedini pravi park u Nisu. Moze da se izgradi na mestu nekadasnjeg hipodroma kod niske tvrdjave.

  5. Da li je moguce nesto sagraditi mimo uzeg centra grada.Ne mislim da je najbolje na ravnim krovu opstine.Imajte mali viziju izadjite iz te skucenisti centra grada.
    Imate MIN naselje Ledena Stena i bar jos pet dobrih lokacija.
    Tako se razvija grad a ne ndogradnje u centru.
    Dajte viziju grada za 50 god.

  6. I da ponuda bude kompletna negde na Duvaniste.eventualno Pantelej ili Teh.fakulteti.
    Ovo drugo i onako nije grad.
    Ostatak treba srusiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com