Stari Niš

Nikola Tesla – više od veka počasni meštanin Sićeva

Zahvaljujući svetlim idejama našeg najvećeg naučnika – i silini reke Nišave u Sićevačkoj klisuri, zasvetlelo je selo Sićevo i Niš 1908. godine, kada je krenula sa radom hidroelektrana 𝑺𝒗𝒆𝒕𝒂 𝑷𝒆𝒕𝒌𝒂. Struja je stizala do Niša dalekovodom dugim 25 kilometara, a pod naponom od osam kilovolta. 𝘿𝙤 𝙟𝙪𝙘̌𝙚 𝙤𝙥𝙪𝙨𝙩𝙚𝙡𝙚 𝙪𝙡𝙞𝙘𝙚 𝙥𝙤𝙘̌𝙚𝙡𝙚 𝙨𝙪 𝙙𝙖 𝙨𝙚 𝙥𝙪𝙣𝙚 𝙧𝙖𝙯𝙙𝙧𝙖𝙜𝙖𝙣𝙞𝙢 𝙨𝙫𝙚𝙩𝙤𝙢 𝙪 𝙥𝙧𝙫𝙞𝙢 𝙨𝙖𝙩𝙞𝙢𝙖 𝙤𝙨𝙫𝙚𝙩𝙡𝙟𝙚𝙣𝙤𝙜 𝙜𝙧𝙖𝙙𝙖, prenosi FB stranica Slike starog Niša i okoline.

 Izgradnja HE “Vila na Nišavi” prema idejnom projektu Nikole Tesle; Foto; FB Slike starog Niša i okoline
Izgradnja 𝙑𝙞𝙡𝙚 𝙣𝙖 𝙉𝙞𝙨̌𝙖𝙫𝙞 – kako su je nazvali meštani Vilinog grada, započela je samo tri godine nakon izgradnje hidroelektrane na Nijagari koja je bila simbol Tesline pobede u čuvenom 𝙧𝙖𝙩𝙪 𝙨𝙩𝙧𝙪𝙟𝙖.
Iako treća po starosti u Srbiji, HE 𝑺𝒗𝒆𝒕𝒂 𝑷𝒆𝒕𝒌𝒂 ne prestaje sa radom do danas, sa neznatnim tehničkim intervencijama, čije je kvalitetno hidroelektrično postrojenje i elektromašinsku opremu za proizvodnju struje postavio bečki 𝙎𝙞𝙢𝙚𝙣𝙨. Projekti brane, kanala i zgrade, delo je inženjera Aćima Stevovića iz niške Železničke radionice.
Nikola Tesla postaje meštanin Sićeva sa oduševljenjem, zaslugom tadašnjeg poslanika i predsednika Opštine Sićevo, Mateje Radoojkovića, koji je lično upoznao našeg izumitelja tokom njegove višednevne posete Beogradu 1892, kada mu je tom prilikom uručio dokument o proglašenju.
IZVOR FB STRANICA Slike starog Niša i okoline

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com