Lica Niša

Nije li vas bar malo sramota?

Bile su Zadušnice, Velike Zimske, one koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta, jedan od četiri crkvena dana sećanja na sve preminule. Mnogo je građana izašlo na grobove svojih upokojenih, palilo sveće, tamjan, delili su priloge za duše umrlih i u spomen na njih, činili neka dobra dela.

U duhu crkve je da se na ovaj dan na groblje iznose samo žito, vino i sveća. Sve drugo nije potrebno niti neophodno, a nije ni pravoslavno. Avaj! Narod za to ne haje, već se zdušno trudi da prevaziđe samog sebe i ovaj put više nego prošli, iznese đakonija onoliko.

U pojedinim krajevima Srbije Zimske nazivaju još i Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove. Verujem da, kad bi se stvarno otvorili i iz njih izašli svi naši preminuli, prekrstili bi se i levom i desnom, ne samo zbog “poštovanja običaja”, već zbog svega što posle dolaska nas živih ostaje u “dvorištima” njihovih večnih kuća.

Put ka vreinskom groblju; Foto: A.P.

Bez obzira na apele, molbe i upozorenja, bez obzira na pripremu i sređivanje savremenih nam nekropola pred zadušne dane, svaki put, poslovično, isti prizor.

Foto: A.P.

Ništa bolje nije ni na prilazima “gradu usnulih u gospodu”. Iz noći u noć, taloži se smeće pored puta, pored potoka, u potoku …. Oni drskiji to rade u sred bela dana. Dokle, bre?!

Foto: A.P.

Veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima do sledećih zimskih zadušnica, a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika. Šta bi moglo da pomogne dušama živih?

Foto: A.P.

Do kraja godine ima još tri zadušna dana – Miholjske, Mitrovske i Duhovske ili Trojičine zadušnice. Da se kladimo da će prizor biti istovetan. Možda će samo priroda biti zelenija. Ukoliko joj pođe za rukom da “preboil” ljudski nemar.

Nije li vas, bar malo sramota zbog toga?

Foto: A.P.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com