Društvo

Danas su zimske zadušnice, dan kada se sećamo naših preminulih

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Velike zimske zadušnice, sećanje na preminule, kada se Ide se na groblja, ili u crkve.

Crkva je propisala posebne dane za sećanje na preminule, Zadušnice, koje se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek subotom. Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade, pred Duhove su letnje, Miholjske pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice  u subotu pred Mitrovdan.

Na dan zadušnica ide se u crkvu, gde se služi Sveta liturgija i parastos na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika.

U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih. Takođe, postoji verovanje da ako se na Zadušnice ne upali sveća, mrtvi će godinu dana biti u mraku. Danas se u istočnim krajevima ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

Danas će biti otvorena vanredna linija 8L na liniji Trg Kralja Aleksandra – Novo groblje,  koja će u periodu od 7.00 do 10:00 i od 13:00 do 15:00 časova saobraćati sa 4 vozila i intervalom od 11 minuta, a u periodu kada se očekuje najveći broj putnika, od 10:00 do 13:00 časova, sa 6 vozila i intervalom od 7 minuta.

Prevoz na redovnoj liniji broj 8 Novo groblje – Gabrovačka reka obavljaće se po subotnjem redu vožnje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com