Društvo

Zimske zadušnice – dan kada se sećamo preminulih

Srpska pravoslavna crkva i vernici u subotu 9. marta obeležavaju Velike zimske zadušnice, sećanje na preminule, kada se Ide se na groblja, ili u crkve.

Crkva je propisala posebne dane za sećanje na preminule, Zadušnice, koje se obeležavaju četiri puta godišnje i uvek subotom.

Zimske zadušnice su u subotu, pred Mesne poklade, pred Duhove su letnje, Miholjske pred Miholjdan, a jesenje, Mitrovske zadušnice  u subotu pred Mitrovdan.

Na dan zadušnica ide se u crkvu, gde se služi Sveta liturgija i parastos na kome sveštenik vinom preliva žito, a posle službe ide se do grobova pokojnika.

U istočnoj Srbiji se veruje da sveća upaljena na Zadušnice gori sve do sledećih. Takođe, postoji verovanje da ako se na Zadušnice ne upali sveća, mrtvi će godinu dana biti u mraku. Danas se u istočnim krajevima ne radi ništa sa vunom, a makaze su zatvorene, da bi i vučje čeljusti bile zatvorene.

POJAČANE LINIJE GRADSKOG PREVOZA KA GROBLJU

PETAK: Zbog održavanja verskog praznika „Zadušnice“ i povećanih zahteva za prevozom ka Novom Groblju, u petak 8. marta na delu trase redovne linije 8 Gabrovačka reka-Novo Groblje, uvodi se vanredna linija 8L Trg kralja Aleksandra – Novo Groblje koja će u periodu od 09:00 do 15:00 časova saobraćati sa 2 vozila. Prevoz na redovnoj liniji broj 8 Novo Groblje – Gabrovačka reka obavljaće se po redu vožnje za radni dan. Red vožnje za petak 8.3. godine za vanrednu liniju 8L možete pogledati OVDE.

SUBOTA: U subotu 9. marta biće otvorena vanredna linija 8L Trg Kralja Aleksandra – Novo Groblje koja će u periodu od 07:00 do 15:00 časova saobraćati sa 4 vozila. Prevoz na redovnoj liniji broj 8 Novo Groblje – Gabrovačka reka obavljaće se po subotnjem redu vožnje. Red vožnje za subotu 09.03.2024. godine za vanrednu liniju 8L možete pogledati OVDE.

“Ovim putem želimo da uputimo apel svim sugrađanima da za potrebe prevoza do Novog Groblja koriste vozila javnog prevoza kako bi se izbeglo stvaranje gužvi u saobraćaju”, poručuju iz gradskog prevoza.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com