DruštvoLica Niša

Neobično topli novembarski dani naterali prirodu da se “predomisli” – Jorgovan u cvetu!

Na društvenoj mreži Facebook u grupi “NIŠ I ONI KOJI GA VOLE” Nišlijke su prethodnih dana postavljale slike rascvetalih jorgovana u svojim dvorištima. Neobično topli novembarski dani naterali su prirodu da se malo “predomisli” i pokaže nam svu lepotu.

Uz lepe kadrove grada na Nišavi, slika rascvetalog drveta jorgovana u dvorištu je ravna – razglednici.

Foto: LJiljana Savo Lukić

Drvo jorgovana može da se koristi za pravljenje muzičkih instrumenata, ali je veoma nezgodno jer se prilikom sušenja krivi i razlistava.

Foto: Nena Ilić

Zbog svog lepog i mirisnog cveta, jorgovan se sadi u vrtovima širom Evrope i Severne Amerike. Uobičajena boja cvetova je ljubičasta, ali se javljaju i roze, bela i žuta, pa čak i boja trule višnje.

ISTORIJAT- LEGENDA

Iz ljubavi prema francuskoj princezi Jeleni Anžujskoj srpski kralj Uroš Prvi odlučio je da dolinu Ibra od Kraljeva do Raške zasadi jorgovanom. Legenda kaže da je to uradio da bi pripitomio i ulepšao litice doline i buduću kraljicu podsetio na rodnu Provansu. U braku sa Urošem Prvim, trećim sinom Stefana Prvovenčanog, Jelena je rodila dva sina, Dragutina i Milutina. Zbog dobrote i plemenitosti srpski narod ju je prihvatio, a crkva je kasnije kanonizovala kao sveticu. U njenu čast u Kraljevu, srednjovekovnom gradu Magliču i manastiru Žiča početkom maja već godinama se održava međunarodna manifestacija „Dolina jorgovana”. Milioni strukova jorgovana tada su u punom cvatu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com