Društvo

Neobični kućni ljubimci profesorke Snežane

Najčešći kućni ljubimci su psi, mačke i kanarinci, ali Snežana Mitić, profesorka biologije u Gimnaziji „Svetozar Marković“ je za kućne ljubimce izabrala insekte paličnjake. Izabrala je baš njih, pomalo zbog profesije kojom se bavi, a ponajviše da bi pomogla svojoj deci da se izbore sa strahom koji su imala od insekata. I uspela je na oba polja. Učenike je zainteresovala za proučavanje insekata, a njeni mališani su prevazišli strah koji su imali.

„Sasvim slučajno sam počela da čuvam insekte paličnjake zato što su se  moja deca plašila insekata. Kad god bi bila u prirodi ili dvorištu oni su bežali i vrištali kada bi videli nekog insekta, a situacija je bila alarmantna kada smo na ulici“, kaže Snežana Mitić. „Onda sam se dosetila da u kući čuvam paličnjake i kada sam ih hranila ili menjala posude u kojima su živeli, ja izvučem po jednog stavim ga na ruku, deca su počela da se igraju sa njima i sada se više ne plaše ni njih, ni bilo kojih drugih insekata“.

 

Foto: V. P.

Ljubav prema insektima paličnjacima Snežana je prenela i na svoje đake pa ih sada učenici čuvaju i u školi, a niška javnost je mogla da se upozna sa njima tokom manifestacije Noć muzeja kada su i oni bili deo postavke Gimnazije „Svetozar Marković“ u Oficirskom domu. Učenici su se bez trunke straha igrali sa ovim insektima, dozvoljavali im da se budu na njihovim rukama, vadili iz tegli i vraćali unutra pošto bi ih pokazali radoznalim posetiocima.

„Ovi insekti su jako zahvalni za lekcije iz biologije koje se odnose na njih. Učenicima su jako zanimljivi i oni su, zapravo, njihov prvi kontakt sa insektima. Uz njihovu pomoć lakše savladaju i mnoge procese karaktaristične za njihov život kao što je presvlačenja insekata, građa njihovog tela, način na koji se oni hrane. Deca snime klipove kako se oni hrane, onda to ubrzaju nekoliko puta i dobiju predivan snimak“, priča Snežana.

Kada nisu u kućnim uslovima i kućni ljubimci insekti paličnjaci žive u tropskim šumama gde mogu da narastu mnogo više od veličine primeraka koji se mogu videti kod nas ili u „kućnom“ pritvoru. Profeorka Mitić je svoje ljubimce našla na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu gde se, takođe, čuvaju. „Pozajmili“ su ih za Festival „Nauk nije bauk“, a onda su se preselili u stan porodice Mitić. Sada ih je sve više  jer se razmnožavaju, pa su postali ljubimci i učenika ove gimnazije.

Foto: V. P.

„Insekti paličnjaci nisu „teški“ i „zahtevni“ kućni ljubimci. Hrane se listovima ruže i listovima kupine pa nisu tako skupi za čuvanje. Malo problema imamo u toku zime kada biljna vegetacija zamre, ali nam onda u pomoć priskaču i komšije koje imaju ruže ili su u mogućnosti da nađu listove kupine. Uberu ih dok su sveži i čuvaju i kesama da se previše ne bi osušili, a onda ih daju nama da preko zime prehranimo svoje ljubimce“, priča Snežana Mitić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com