Kultura

Nema više karata za premijeru predstave “Sladoled”. Reprize krajem meseca

Nišlije će sutra na maloj sceni Narodnog pozorišta premijerno moći da odgledaju komad “Sladoled”. Ovu predstavu niškog teatra režirao je upravnik pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, a prema njegovim rečima radi se o komediji o životu i iz života koji svaka gledateljka i svaki gledalac poznaje.

Sladoled uzbudljivo, duhovito i uverljivo prati sudbinu majke i ćerke – od dana ćerkinog polaska u vrtić i majčinog prvog dana na poslu, pa sve do dana u staračkom domu. Jedna za drugom nižu se scene o ljubavi, ženama, muškarcima, porodici, deci…

 

Sladoled je poslastica sa ukusom pozorišta, koju ćete hteli – ne hteli morati da isprobate. A o ukusu ne vredi raspravljati. Reditelj kaže da će predstava sigurno biti zanimljiva mamama i ćerkama, ali će sigurno biti interesantna i muškarcima.

Predstava je rađena po tekstu Mire Gavrana, najizvođenijeg dramskog pisca Evrope. U njoj igraju Ivana Nedović, u ulozi majke i Nađa Nedović Tekinder, koja glumi ćerku. Reditelj kaže da je rad na ovom komadu dugo planirao, a to što niško Narodno pozorište u svom ansamblu ima majku i ćerku, bila mu je prirodna odluka da taj komad postavi upravo ovde.

“Prava je sreća da su Ivana i Nađa majka i ćerka, a da komad upravo govori o tom odnosu od trenutka kada majka ima 26, a ćerka tri godine, pa sve do majkinih 83, a ćerkinih 60 godina. To preplitanje izvan pozorišne stvarnosti je ono što je meni kao reditelju bilo jako zanimljivo”, ističe Milovanović.

Karte za premijeru predstave Sladoled su rasprodate, ali Nišlije očekuju još dve reprtize. Jedna je zakazana za 21., a druga za 23. februar.

Ivana Nedović, koja tumači lik majke kaže da joj je najteže, ali ujedno i najzanimljivije u predstavi bilo to šetanje kroz vreme. Njena uloga prati raspon od 26 do 83 godine. Ističe da joj je teže bilo da se vrati u 26, nego da glumi staricu od 80 godina.

“Imate samo minut i po da iz scene u scenu budete stariji za 10 godina. To nije ni malo lako, ali ipak je interesantno da se za veoma kratko veme transformišete i vratite na scenu”, rekla je Nedović.

Dodaje da je imala odličnu partnerku i da su se dok su radile na predstave prisećale nekih delova života koje su i same preživele. Ipak kaže da je njoj bilo lakše jer je većinu tih perioda prošla.

I Nađi je zanimljivo da igra sa majkom, u predstavi u kojoj joj je Ivana takođe majka.

 

“Bilo je lako raditi, jer se nas dve dobro poznajemo. Zanimljivo mi je bilo to da vodim jedan lik kroz decenije. Svaka scena ima svoje ključne trenutke, neke su dirljive, neke duhovite”, priča Nađa Nedović Tekinder. Dodaje da joj je majka bila dobar partner, ali i oštar kritičar.

Niško narodno pozorište uveliko priprema i predstavu “Putujuće pozorište Šopalović”, komad akademika Ljube Simovića, premijera je zakazana za 11. mart na dan Niškog pozorišta. Ova premijera će biti uvod u festival “Teatrar na raskršću”, koji se po prvi put organizuje u Nišu. Prema svim očekivanjima to će biti ozbiljan festival koji će obuhvatiti najznačajnije pozorišne predstave na balkanu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com