Kultura

NARODNO POZORIŠTE NIŠ AMBICIOZNO U 2019.GODINU: “Teatar na raskršću” i puno premijera

“Ovu, 2019. godinu Narodno pozorište u Nišu započinje zaista ambiciozno. Mi smo već duboko ušli u pripremanje predstave “Putujuće pozorište Šopalović” po tekstu Ljubodraga Simovića u režiji Tatjane Mandić Rigonat . Premijera nas očekuje 11. marta na Dan Pozorišta a 12. marta nam kreće pozorišni festival “Teatar na raskršću” koji će okupiti najznačajnije predstave balkanskog kulturnog prostora. Biće sedam takmičarskih predstava sa velikim brojem gostiju”, kaže upravnik niškog pozorišta Spasoje Ž Milovanović najavljujući planove Pozorišta za godinu u koju smo tek zakoračili.

Festival “Teatar na raskršću”, prvi put će se održati od 11. do 19.marta u Nišu. Ovaj festival je takmičarskog karaktera, a učestvovaće profesionalna pozorišta sa balkanskog prostora.

Programski savet je već formiran i čine ga istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona.

Predsednik je Nebojša Bradić, pozorišni reditelj a članovi su Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar iz Srbije, profesor Dr Darko Lukić, teatrolog iz Hrvatska, Dejan Lilić, glumac iz Makedonije, Dejan Petković, teatrolog iz Srbije, Nišlija Dejan Stojiljković, pisac i upravnik Narodnog pozorišta Niš, mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog, koji je ujedno i za selektora Festivala.


Festivalski žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Osim ovih, biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija publike.

Pravo prijave imaju predstave koje su imale premijeru u 2018. godini, a rok za podnošenje prijave je 20. januar 2019. godine dok će rezultati selekcije biće poznati do 1. februara 2019. godine.

Direktor Narodnog pozorišta u Nišu mr Spasoje Ž. Milovanović najavljuje i premijere koje publiku očekuju u ovoj godini, ali gostovanja drugih pozorišta. Prva premijera je zakazana za 2. februar i u pitanju je predstava “Sladoled” po tekstu Mire Gavrana u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Premijera “Knjeginje od Foliberžera” u režiji Juga Radivojevića je zakazana za 17. maj, a predstave “Jabuka” jednog od najznačajnijih kanadskih pisaca današnjice za 10. jun.

“Prvog jula krećemo u koprodukciju sa Nišvilom i kruševačkim pozorištem predstavom “Kako vam drago” Šekspira u režiji Nikite Milivojevića. Premijera je zakazana za drugi avgust na Nišvilu, a svoj puni pozorišni život imaće od 15. oktobra kada će ujedno biti i premijera na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.”, kaže Milovanović.

Narodno pozorište će i kraj ove godine dočekati sa premijerama.

“Egon Savin kreće sa radom na predstavi “Jesenja kiša” Branislava Nušića. Premijera je u prvoj nedelji okrobra. Za kraj godine Jug Đorđević radi predstavu jednog od najznačajnijih portugalskih savremenih pisaca Armanda Nasimenta “Jedan Edip”. Čeka nas još jedna koprodukcija sa Narodnim pozorištem Priština i Bitef teatrom po tekstu Miloša Latinovića u režiji Jelene Tomić”, kaže Spasoje Ž. Milovanović.

On dodaje da će biti nastavljena i akcija čitanja poezije koja je zaživela u protekloj godini. Akcija se realizuje u saradnji sa Radio Beogradom Drugim programom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com