Društvo

Nema ljudskih prava bez poštovanja prava!

I u Srbiji je protekle nedelje obeležen Međunarodni dan ljudskih prava. Ovaj dan se obeležava od 1950. godine, kada ga je zvanično proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Ovaj datum je simbolično odabran za međunarodni dan ljudskih prava kako bi podsetio na datum kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine.

 

Ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba, koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko poreklo, boju kože, veru, jezik, ili bilo koji drugi status.

Međutim, sve dok postoje različiti oblici diskriminacije i negiranja principa ne možemo govoriti o potpunom poštovanju i ostvarenju ljudskih prava.

Violeta Stamenković, Regionalna kancelarija posrednika

“Ljudsko dostojanstvo i sloboda osnov su svakog modernog društva, tako da ova pandemija koronavirusa, ne sme biti razlog da zaboravimo da budemo pre svega ljudi. Recimo, jedan disbalans u međuljudskim odnosima na poslu i radnoj sredini koja nas okružuje je mobing. Mobing je uznemiravanje, šikaniranje na poslu, odnosno specifični oblik ponašanja i patološka komunikacija na radnom mestu, kada jedna osoba ili grupa osoba psihički zlostavlja i ponižava drugu osobu. Mobing se dešava gotovo uvek u cilju ugrožavanja ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i integriteta, sve do eliminacije sa radnog mesta”, kaže Violeta Stamenković iz Regionalne kancelarije posrednika.

Mobing je široko rasprostranjena pojava čije se posledice reflektuju na pojedinca, socijalno okruženje, radnu sredinu.

“Savetujem svim poslodavcima bilo to državne ili private firme, da ponude dijalog za prevazilaženje sukoba na relaciji poslodavac – zaposleni. Ta mogućnost je najbrža u rešavanju problema. Ne treba dovoditi firmu u nepredvidive troškove postupka izvšenja ili sudske troškove koje iznose duplo više nego samo potraživanje zaposlenog. Treba se zalagati za prevazilaženje sukoba putem socijalnog dijaloga i pregovaranja, bez nanošenja štete sebi i ugrožavanja materijalnog položaja niti firme niti radnika u njoj”, ističe Stamenković.

U cilju njegovog blagovremenog prepoznavanja, prevencije, informisanja dobro je i biti edukovan, kroz specijalizovu obuku u oblasti zlostavljanja na radu. Onlajn obuka o mobingu biće održana 17.i 18. decembra 2020. godine. Obuka omogućava da zaposleni spozna disciplinsku, prekršajnu i krivičnopravnu dimenziju odgovornosti .

“Pomaže licu koje je posrednik ili koje je i samo u mobingu da otkloni eventualne dileme i nedoumice u primeni zakona u postupcima kod poslodavca i u sudskoj praksi”, kazala je Violeta Stamenković.

Obuka je sertifikovana u Ministarstvu pravde Republike Srbije kao dodatna specijalizacija za medijatore koji su završili osnovnu obuku za posrednike. Učesnici koji nisu medijatori ne dobijaju sertifikat o završenoj obuci, već sertifikat o prisustvu na obuci.

Više informacija možete dobiti na mejl: reg.kancelarijaposrednika@gmail.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com