Obrazovanje

NE BAVE SE SPORTOM ALI OSVAJAJU MEDALJE – Fantastičan uspeh niških gimnazijalaca na Olimpijadi iz astrofizike

Momčilo Tošić, maturant Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ u Nišu osvojio je srebrnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike čiji je domaćin ove godine bila Estonija. Njegov drug iz škole, Jovan Arizanović kao i Nikolija Cuckić, dobili su izuzetne pohvalnice. Na Olimpijadi je učestvovalo 279 učenika iz 38 zemalja.

Srebrna medalja otišla je u ruke i Đorđu Miliću, a Ognjen Stefanović i Pavle Smiljanić, učenici Matematičke gimnazije, okitili su se bronzom. Lazaru Tanaskoviću, Stefanu Brankoviću i Zlatanu Vaskoviću uručene su, kao i niškim gimnazijalcima, izuzetne pohvalnice. Momčilu Tošiću ovo nije prva medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Prošle godine je na istom takmičenju koje je održano u Kesthelju u Mađarskoj, Momčilo je osvojio je bronzanu medalju.

Na Olimpijadi iz astronomije i astrofizike čak devet đaka iz Srbije zabeležilo je izuzetne rezultate, osvojivši dve srebrne i dve bronzane medalje, dok je petoro učesnika odlikovano specijalnim pohvalama.

Učenici Gimnazije ‘’Svetozar Marković’’ iz Niša su na Olimpijadi iz astrofizike i astronomije već postizali značajne uspehe, a javnost još pamti medalje koje su sa ovog takmičenja donosili braća Bogdan i Novak Stanojević. Sudeći po sadašnjim uspesima đaka ove gimnazije dobili su svoje naslednike.

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike IOAA 2020 je ove godine usled pandemije COVID-19 otkazana. Kako bi đaci koji su prošli nacionalne selekcije ipak učestvovali na takmičenju svetskog ranga, međunarodni savet IOAA je odlučio da organizuje onlajn takmičenje GeCAA.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com