DruštvoHronika

Ne bacajte petarde! Opasne su, mogu da povrede decu, odrasle i preplaše životinje (VIDEO)

Statistika pokazuje da godišnje imamo od 50 do 100 povređenih!

Broj povređenih od pirotehničkih sredstava, je konstantan već godinama ali su iz godine u godinu te povrede ozbiljnije, kažu lekari jer su pirotehnička sredstva sve jača priređujući jači zvuk i bolje efekte.

Statistika pokazuje da godišnje imamo od 50 do 100 povređenih, među povređenima veliki broj je onih sa trajnim invaliditetom. Najčešće se povređuju deca između pet i sedam godina, a adolescenti od četrnaest do osamnaest godina najčešće postaju invalidi.

Zakon je predvideo kazne ali se ipak ne primenjuje koliko bi trebalo. Ko remeti javni red i mir paljenjem i bacanjem petardi, topovskih udara ili drugih pirotehničkih sredstava, moraće da plati kaznu  od 50 do 100 hiljada dinara, a odgovornost za maloletnike ispod 14 godina snosiće roditelji, staratelji ili usvojitelji.

Povrede su različite od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha. Ima slučajeva gde su roditelji i deke žrtve pirotehnike. Najčešće stradaju šake, delovi šaka, prsti, delovi lica, oči i kapci.

Kućni ljubimci mogu da dožive srčani udar zbog eksplozije petardi!

SAVET! Uvek budite primer svom detetu! Najbolja preventiva je pirotehniku izbaciti iz zabave.

POLICIJA APELUJE najviše na roditelje!

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je apel građanima da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva i da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi. Ministarstvo upozorava na to da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, a neretko i do povreda lica, šake i drugih delova tela, koje mogu dovesti do invaliditeta.

Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare. Tokom prošle godine, usled nestručnog rukovanja pirotehnikom, povređene su 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena je prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a vatromet mogu izvoditi samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kako se navodi, vatrogasci imaju povećan obim posla, što je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koji se koriste kao ukras. Građanima se savetuje da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom njihove upotrebe proveravaju da li se greju i da ih ne ostavljaju upaljene kada nisu u stanu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com