Ekonomija

Nastavak uređenja fasada u Nišu

Kuća nekadašnjeg dobrotvora i rentijera Đoke Jovanovića u ulici Vožda Karađorđa br.16, nastala 1930. godine, zasijaće novim sjajem budući da je, pre nedelju dana, otpočela realizacija druge faze projekta uređenja fasada u Nišu, koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Osim zadužbine Đoke Jovanovića, druga etapa uređenja fasada obuhvatiće i novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“.

Za uređenje fasada u ovogodišnjem budžetu Grada opredeljeno je 69,5 miliona dinara, od čega će radovi na „Zadužbini Đoke Jovanovića“ i Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ koštati nešto više od 14 miliona, dok su preostala sredstva namenjena realizaciji treće faze projekta, navodi se na zvaničnom sajtu grada Niša.

„Zadužbina Đoke Jovanovića“ biće osvežena novom fasadom, s obzirom na to da su predviđeni restauratorski radovi na fasadnim površinama, reparacija vrata i prozora, ali i dekorativna rasveta. Takođe, biće popravljena krovna konstrukcija i krovni pokrivač, zamenom dotrajalih elementama i oluka.

Novi deo Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ u ulici Borivoja Gojkovića takođe će dobiti novo ruho, s obzirom na to da će se i na ovom delu raditi tekuće održavanje fasadnih površina, ali i zamena metalnih portala i prozora. Biće izvršena i popravka stepeništa i stepenišne ograde, a biće zamenjeni i oluci. Rok da ove dve zgrade dobiju sasvim novi, osveženi izgled je 60 dana.

Trećom fazom projekta predviđeno je doterivanje Gradske kuće, inače arhitektonski najvrednijeg javnog objekta u Nišu, sagrađenog davne 1925.godine i Spomen-kompleksa Ćele-kula.

Podsećanja radi, prvom fazom projekta u iznosu od nešto više od 42 miliona dinara, doterane su fasade Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja-Arheološke sale, Narodne biblioteke, Simfonijskog orkestra i zadužbine Milorada Vasića u Obrenovićevoj ulici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com