Kultura

Narodno pozorište: Prijatna iznenađenja za vernu nišku publiku

Novu sezonu niško Narodno pozorište dočekaće sa novom fasadom, prozorima, vratima i rasvetom. U zadnjoj nedelji oktobra očekuje se premijera mjuzikla “Cigani lete u nebo” u režiji Desimira Stanojevića, a realizovaće se i predstava i izložba u saradnji sa Narodnim muzejom, koja će govoriti o stradanju glumaca u Drugom svetskom ratu, najavila je V.D. upravnika niškog pozorišta, Dragana Petrović. Ekskluzivno za Niške Vesti kazala je da će uskoro početi radovi na postavljanju Male scene, koju bi pozorište trebalo da dobije u toku naredne godine.

Mala scena, klima, nova fasada, rasveta

Za niško pozorište počeo je letnji raspust, glumaca nema, ali ima majstora koji rade da bi pozorište na jesen izgledalo drugačije i lepše. Osim što se restaurira fasada, na zgradi će biti promenjena dotrajala stolarija, prozori i vrata, a biće postavljena i savremena rasveta. Ove radove finansira Vlada Republike Srbije.

“U zadnjih dvadesetak godina nije urađeno ništa slično, prvi put se ovako temeljno radi. Promena u enterijeru će biti, ali će one biti manje, zbog nedostatka para. Probaćemo da se snađemo uz pomoć naših para i prijatelja. Osposobićemo klima komoru, tako da već od jeseni neće morati da “rade” lepeze, a i probe će glumcima biti znatno prijatnije”, kazala je V.D. upravnika Narodnog pozorišta Dragana Petrović.

Zgrada niškog pozorišta počela je da se gradi daleke 1937. godine, a završena je dve godine kasnije i za proteklih 80 godina su potrebe pozorišta prerasle gabarite objekta. Postoji plan da se formira Mala scena na prostoru gde se sada nalazi kafić “Scena”, a pripremni radovi planirani su za ovu kalendarsku godinu.

Upravnica se nada da će Mala scena biti otvorena 11. marta naredne godine, kada niško pozorište obeležava 131. rođendan.

Na novoj sceni igrali bi se manji komadi koje je pozorište ranijih godina produciralo, kao što su “Draga Jelena Sergejevna” i “Drita”, ali i oni alternativnog sadržaja, koji bi okupljali mlađu pozorišnu publiku. Radno vreme male scene bi takođe bilo drugačije, od 22 sata.

“Tu će moći da se rade savremeniji tekstovi sa skromnijim budžetima i manjim brojem gledalaca. Naša sala ima 540 mesta i za neke slobodnije, alternativnije komade nije pogodna. Mala sala će imati 80 do 120 mesta i to će biti pravi prostor za takve sadržaje”, objasnila je Petrović.

Cigani lete u nebo – premijera zadnja nedelja oktobra

Probe za mjuzikl “Cigani lete u nebo” počeće 5. septembra, jer je rekonstrukcija pozorišta malo poremetila planove.

Desimir Stanojević je reditelj i scenarista a radio je i adaptaciju ovog komada. Svi učesnici su Nišlije, scenografiju će uraditi Ivana Savić, kostime Dejan Gocić, muziku Borivoje Mladenović, Suzana Kostić će biti zadužena za pripremu pevača i pevačkih numera, kojih je u mjuziklu ukupno jedanaest. Premijera se očekuje u poslednjoj nedelji oktobra, a glavne uloge tumačiće Aleksandar Marinković i Maja Vukojević Cvetković.

“Glumci će pevati na matrice, ali smatram da to neće umanjiti utisak kod publike. Krajem sledećeg meseca objavićemo audiciju za plesače, jer su u pitanju baletske tačke za koje treba dosta uvežbavanja. Očekujemo lep prijem kod niške publike, zbog muzike, kostima, ali i zbog ljubavne teme koju mjuzikl obrađuje. Stanojević je ovu predstavu adaptirao tako da će više ličiti na film i originalno na priču Maksima Gorkog koja je puna strasti”, dodala je Dragana Petrović.

Poseban projekat za koji su odobrena sredstva iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije, predstavljaće komad posvećen glumcima stradalim u Drugom svetskom ratu. Ovaj projekat će Narodno pozorište realizovati zajedno sa Narodnim muzejom, a pratiće ga i tematska izložba fotografija.

“Pregovori su u toku ko će biti reditelj, još se lomimo i oko teksta ovog komada, ali to nam je obaveza prema Ministarstvu i komad će se raditi u oktobru i novembru”, najavila je upravnica.

Uvertira u “Cigane” – “Mjuzikl u Nišu”

Dragana Petrović ističe da mjuzikl “Cigani lete u nebo” neće imati klasičnu promociju kao ostale predstave.

Namera je da se već u septembru, kao uvertira u predstavu, postavi komad koji će imati elemente predstave, ali u kome će glumci imati, pre svega, pevačke role.

Radni naziv  je “Mjuzikl u Nišu”, a plan je da glumci otpevaju 20 najpopularnijih numera iz svertski poznatih mjuzikala poput “Njujork, Njujork”, “Čikago”, “Čarobnjak iz Oza”, “Lepotica i zver” i drugih.

“Time bismo počeli sezonu u septembru, a naravno, publika će moći da čuje i dve kompozicije iz “Cigana”, zaključila je V.D. upravnika Narodnog pozorišta Dragana Petrović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button