Društvo

(VIDEO) Kroz nju je prolazila pruga, zaboravljena a lepa – Vidin kapija

Vidin kapija je severna kapija Niške tvrđave.

Prvi put je u tom obliku izgrađena 1690. godine prilikom austirjskog osvajanja grada Niša.

Ime je dobila po činjenici da je okrenuta prema gradu Vidinu (sada u Bugarskoj) koji je uz Niš tada bio jedan od najbitnijih vojnih centara koje su naizmenično zauzimale otomansko carstvo i Habsburška monarhija.

24. septembra 1689. godine Austrijska vojska pod vođstvom grofa Vilijama Badenskog osvaja Niš od Osmanlija, a arhitekta Ludvig von Peroni, pod nadzorom grofa Marsilija, glavnog arhitekte Habsburške monarhije u ratovima 1683-1699 dobija zadatak da utvrdi Niš.

Vidin kapija; Foto: Niške Vesti/arhiva

Izgrađena je zemljana tvrđava utvrđena takozvanim Fašinama i Palisadama, koja je već tada zauzela obrise bedema i kapija koje ima i dan danas.

Austrijanci su Niš držali samo godinu dana, pa je već 1690. godine Tvrđava ponovo pala u ruke Osmanlija.

Plan tvrđave sa ucrtanom Vidin kapijom objavljen 1691. godine u polu godišnjoj publikaciji – Relationis historicae semestralis continuatio

Naredne decenije provela je u Ruševinama, a posle neuspele rekonstrukcije iz 1702. godine.

“Tim istraživača erbâb-ı vukûf” poslat je u Niš tek 1716. godine da utvrdi stanje u kom se nalazi tvrđava. Njihovi nalazi zaključuju da je tvrđava suviše razrušena i da se maltene mora graditi iz početka, ali da to treba uraditi na osnovu stanja na terenu i planova koji su već bili dostupni ranije (Misli se na one iz 1690. godine)”, kaže Nenad Petrović, gradski hroničar za Niške Vesti.

Tako je prva, ali su i obe turske rekonstrukcije (1717. i 1723.) zadržale su Vidin kapiju, dok je konačno kamene zidove dobila 1723. godine.

Taj oblik zadržala je i do današnjih dana.

Oko nje su dva polu bastiona dok je ispred nje bio drveni most preko rova.

Tvrđava je sve do avgusta 1950. godine bila vojni objekat. Kada je vojska konačno predala tvrđavu na upravljanje Gradu Nišu,

Vidin kapija je srušena a kroz nju je prošla pruga pomoću koje je vojska (tada JNA) izvezla svoju opremu iz Tvrđave, uprkos činjenici da je sama tvrđava pod zaštitom države od 1948. godine.

Detalj plana Niške tvrđave iz 1950. godine, na kome se vidi da pruga prolazi kroz Vidin kapiju

Danas je kapija u ruševinama i prepuštena zubu vremena.

Pored ruševina originalne kapije, niški Zavod za zaštitu spomenika napravio je malu metalnu kapiju koja sada služi kao ulaz u Tvrđavu sa severne strane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

4 Komentara

  1. Komuniste je baš bila briga za očuvanje Niške tvrđave. Verujem da su se baš potrudili da je više urnišu nego što su to radili predhodni osvajači.
    Njihovi komunistički potomci koji još uvek vladaju ne mare za obnovu tvrđave jer su im njihovi očevi i dedovi tako naredili.

  2. Па кско је ктоз ову рупу прпошла пруга? Питам због жестоке деновелације терена.

    1. Do pre pedesetak godina…mozda malo vise (ja sam gledao svojim ocima) , stajale su sine , koje su mogle da se vide iako je kolosek bio zatrpan. Nisam siguran , ali …moguce je da su jos uvek zatrpane pod zemljom. Pruga nije prolazila bas kroz kapiju , nego pored kapije , bas na mestu gde je sada ulaz u tvrdjavu. Zasto je kapija morala da bude srusena…nije mi jasno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com