Društvo

Nakon digitalizacije biće poznato ko su junaci Čegarske bitke u Ćele-kuli. Pokrenut jedinstven projekat, potrebna vaša pomoć!

Ovim projektom istraživači će čegarskim junacima, uzidanim u Ćele-kulu, vratiti njihova lica.

Od kada je sazidana Ćele-kula, niko se nikada nije bavio detaljnijom analizom ljudskih ostataka uzidanih u nju. Upavo zbog toga, stručni istraživači pokrenuli su projekat antropološke analize, rekonstrukcije lica i digitalizacije svih uzidanih lobanja junaka Čegarske bitke u Ćele-kuli.  Ideju su pokrenuli dr Nataša Šarkić, fizički antropolog i Milan Simonović, politikolog. Projekat “Za novo lice Ćele-kule” vodi udruženje Društvo za akademski razvoj iz Beograda, a podržan je od strane Narodnog muzeja u Nišu. Digitalnu facijalnu rekonstrukciju uradiće Fabio Kavali, doktor radiologije na Medicinskom fakultetu u Trstu

Ćele-kula kao jedan od najistaknutijih simbola osmanske vladavine u Srbiji služi kao važno nasleđe srpskog nacionalnog identiteta. Ona je simbol borbe za nezavisnost Srbije od Osmanskog carstva i spomenik od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Za 214 godina njenog postojanja, niko se nije bavio detaljnom i naučnom analizom lobanja junaka uzidanih u nju.

Želimo da budemo inicijatori prvog takvog poduhvata u istoriji. Junaci Čegarske bitke zaslužili su da se upoznamo detaljnije sa njihovim životnim navikama, kao i njihovim izgledom i da te naučne činjenice ostavimo u amanet novim generacijama. Takođe, budući da je Ćele-kula jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji, koju obiđe oko 30-50 hiljada ljudi godišnje, smatramo da će obogaćivanje postavke rezultatima našeg poduhvata privući još veći broj ljudi, što je od velikog značaja kako za Niš i okolinu, tako i za čitavu zemlju.”, poručili su.

Vizual facijalne rekonstrukcije; Foto: www.donacije.rs

Objašnjavaju da će 3D digitalizacija, sprovedena pomoću laserskih skenera i modeliranja temeljenog na fotografijama, stvoriti savršeno precizan trodimenzionalni, digitalin model. Ovakve 3D rekonstrukcije se najčešće koriste za prezentaciju arheoloških lokaliteta ili nalaza. Sigurni su da će 3D digitalizacija omogućiti prezentaciju Ćele-kule u muzejima i galerijama širom sveta.

Antropološka analiza, koja će prethoditi rekonstrukciji lica, doneće nam važne podatke o zdravlju, bolestima i načinu života učesnika bitke na Čegru. Na osnovu makroskopske analize lobanja i zuba, moguće je utvrditi pol, starost i ishranu pokojnika, bolesti od kojih je bolovao, kao i povrede, prelome i rane koje je zadobio u ovoj ili nekoj od prethodnih bitaka. Lice predstavlja najvažniji element identiteta. Ono govori ko smo, koliko smo slični ili različiti od drugih, ali i ko želimo da budemo. Rekonstrukcija lica nam pomaže da se lakše povežemo sa ljudima iz prošlosti i čini da lobanja (za mnoge surov i odbojan podsetnik naše prolaznosti) “oživi” i dobije topliji i humaniji izgled”, ističu oni.

Za antropološku obradu osteološkog materijala, facijalnu rekonstrukciju lobanja uzidanih u Ćele-kulu i digitalizaciju i digitalnu rekonstrukcija Ćele-kule, planiranu krajem septembra 2023. godine, neophodno je prikupiti 870.000 RSD.

Donirajte i pomozite da se prvi poduhvat upoznavanja sa licima junaka Čegarske bitke ostvari!

Kampanju možete podržati uplatom putem platforme Donacije.rs ili direktnom uplatom na tekući račun Društva za akademski razvoj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com