Društvo

Parastos srpskim junacima koji su herojski stradali i nisu žalili sebe zarad slobode u kojoj mi uživamo

U dvorištu spomen-kompleksa Ćele-Kula održan je parastos srpskim junacima koji su herojski stradali u čuvenom boju na Čegru i sveta liturgija u kapeli Svetog Kozme i Damjana u kompleksu Vojne bolnice u Nišu. Time je u Nišu počelo obeležavanje 214. godišnjice bitke na Čegru. Liturgiju i parastos je služio vladika niški Arsenije.

Foto: V.M.

Današnjim obeležavanjem godišnjice Bitke na Čegru počinje i proslava gradske slave Svetog cara Konstantina i carice Jelene.

Foto: V.M.

“Ovde smo da se podsetimo vojnika koji su davne 1809. godine položili svoje živote nedaleko odavde, na Čegru, braneći svoju otadžbinu, svoj narod, svoju veru, sve ono što je predstavljalo vrednost za naš narod, za našu državu, za našu crkvu. Na tome smo im neizmerno blagodarni i zato ih se uvek u našim molitvama sećamo, a posebno na današnji dan kada služimo svetu liturgiju koja jeste najsavršeniji vid našega sjedinjenja sa Bogom. Pominjemo i njih, njihova imena, njihove podvige, da Gospod upokoji njihove duše, da im Gospod oprosti sva sagrešenja i da ih primi u svoje naručje, gde jeste život večni i neprolazni. Mi smo Bogu blagodarni što smo imali takve pretke koji nisu žalili svoj život, koji nisu žalili sebe zarad slobode svoje otadžbine, zarad slobode u kojoj mi danas uživamo i žanjemo plodove onog semena koji su oni posejali. Neka im je večna slava i hvala”, kazao je episkop niški.

Foto: V.M.

Na današnji dan, 31. maja 1809. godine na brdu Čegar kod Niša u Prvom srpskom ustanku poginuo je srpski vojvoda Stevan Sinđelić. Da bi zaustavio Turke koji su prodrli u srpsko utvrđenje, on je zapalio skladište municije i izazvao eksploziju u kojoj su poginuli srpski i turski vojnici. Turci su glave srpskih ustanika ugradili u Ćele-kulu.

Foto: V.M.

Kada je shvatio da ne može da  pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac, Sinđelić je pucao iz pištolja u podzemni magacin baruta. U strašnoj eksploziji nastradali su svi srpski vojnici i mnogo Turaka.

Da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele-kula na ulazu u Niš.

U Ćele-kulu su uzidane 952 lobanje i danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Foto: V.M.

Zbog poraza na Čegru, Karađorđe je morao da odustane od pohoda u Staru Srbiju, a rumelijski vezir je osvojio celu istočnu Srbiju do Velike Morave, gde je Karađorđe sa naporom uspeo da organizuje odbranu.

Foto: V.M.

Danas Ćele kula ima 58 lobanja, neke su Srbi tajno skidali i sahranjivali, neke nisu odolele zubu vremena, a jedna je posebno izdvojena na pijedestalu, kao lobanja vođe ustanka Stevana Sinđelića.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Majstori, “zarad” nije srpska nego je hrvatska reč. Koristi se u Hrvatskoj, u većem delu Bosne i Hercegovine i u onim delovima Vojvodine u kojima ima hrvatskog življa. Odgovarajuće srpske reči istog značenja su: zbog, radi ili usled. Ako vam je već do odbrane srpstva, branite ga i očuvanjem maternjeg jezika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com