Društvo

Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“: Stefanu Joviću Plaketa mira, objavljeni dobitnici u ostalim kategorijama

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti institucija godine podele Centar za talente Čačak i Fakultet umetnosti iz Niša. Centru za talente nagrada se dodeljuje za „izvanredne rezultate postignute u mentorskom radu sa učenicima koji imaju izrazite sposobnosti i za postignuća darovitih učenika na svim nivoima državnog takmičenja i smotre naučno-istraživačkih radova u 11 naučnih disciplina.“

Odlukom komisije, Fakultetu umetnosti nagrada se dodeljuje za „izvanredne rezultate u angažovanju mladih na polju kulture i umetnosti, kao i za popularizaciju umetnosti kroz izložbe, koncerte, operu, besplatne koncerte i izložbe u okviru svojih koncertnih i izložbenih sezona koje redovno posećuju naši sugrađani unazad 20 godina.“
Regionalni centar za talente Čačak je za 23 godine postojanja iznedrio veliki broj danas već istaknutih naučnika.

Republički centri za talente osnovani su u periodu od 1990. do 2000. godine. Školske 2018/19 testirano je 256 polaznika od kojih je 188 krenulo na nastavu. Istraživačke radove je tehnikom akademskog pisanja uradilo 68 učenika. Od 68 takmičara, njih 53 je osvojilo jedno od prva tri mesta i steklo uslov da učestvuje na Republičkom takmičenju. 42 polaznika su osvojila neku od prve tri nagrade u različitim disciplinama, dok je u kategoriji specijalnih nagrada, koje podrazumevaju izradu i odbranu istraživačkog rada osvojeno 27 diploma u različitim disciplinama.

Sa druge strane rad Fakulteta umetnosti u Nišu već je 20 godina posvećen mladima i umetnosti. Ne postoji segment umetnosti u gradu Nišu da u njemu nema makar nekoliko studenata Fakulteta umetnosti koji su angažovani. Fakultet sa ogromnim uspehom organizuje koncertnu i izložbenu sezonu od samog postojanja do danas. Bezbroj kulturnih dešavanja u organizaciji profesora i studenata ovog fakulteta značajno obogaćuju kulturni život grada i imaju zapaženje reperkusije na kulturu naše zemlje i regiona, što potvrđuju i brojna priznanja. Za 20 godina rada, profesori i studenti Fakulteta na sva tri departmana osvojili su više desetina domaćih i međunarodnih nagrada na takmičenjima, festivalima i izložbama.

Foto: H.O. “Nađi Raula”

Odlukom komisije specijalnim priznanjima nagrađuju se Kristina Vasić, mlada saksofonistkinja iz Paraćina, koja je za 10 godina života postigla nešto što mnogi ne postignu ni tokom jednog radnog veka, Mladen Mitrović, student doktorskih studija na Fakultetu za turističke studije u Portorožu i Sandra Veljković – studentkinja doktorskih studija na Elektronskom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Navedeni mladi ljudi svojim rezultatima motivišu i inspirišu sve u svom okruženju, njihovi rezultati na polju kulture, odnosno nauke su rezultati koji su na ponos njihovih porodica, sugrađana i otadžbine.

Odlukom upravnog odbora H.O. „Nađi Raula“, Plaketa mira dodeljuje se Stefanu Joviću, proslavljenom košarkašu i osnovnoj i srednjoj školi „Kreativno pero“ iz Beograda. Svojim radom Stefan Jović promoviše one vrednosti koje se polako zaboravljaju, sa druge strane učenici i profesori Kreativnog pera u okviru humanitarnih akcija, kao što su „Svi smo mi Deda Mraz“, humanitarna licitacija i drugo pomažu najugroženijima u društvu. Posebno se ističe to da su učenici ove škole poslednjih par godina predstavnici Srbije na međunarodnoj olimpijadi iz robotike.

Odlukom komisije ovogodišnja medalja humanosti ide dr Maji Mijajlović iz Kuršumlije za njen nesebičan rad i posvećenost poslu.

Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ nagrađenima će biti uručena na svečanosti u Nišu, 15. novembra u 12.00h na velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Objavljanjem laureata u oblasti institucija godine i specijalna priznanja, nedelja objavljivanja ovogodišnjih laureata ovog priznanja je zatvorena.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com