Društvo

Patrijarhu srpskom Porfirije dodeljena plaketa mira u Nišu. Dodeljene nagrade „Svetislav Milić-mladima od srca“ laurelatima

Na velikoj sceni Narodnog pozoriša u Nišu dodeljene su nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“, a među nagrađenima je i Nnjegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije. On je primio nagradu za izvanredne rezultate na polju humanitarnog rada i za povezivanje naroda, posebno za inspirisanje i motivisanje mladih ljudi.

 

„Ovu nagradu ne doživljavam kao priznanje, već kao podstrek da kao neko ko stoji na mestu na kojem je stajao Sveti Sava, treba da uloži sve da bi se obezbedio uslov bez kojeg se ne može ostvariti ništa od ovoga što smo čuli, a vezano je za živote nagrađenih i ništa od onih što smo čuli da jesu ideali mladih. A to je mir. Ako je nemir u centru našega postojanja, onda se on zasigurno, bez obzira na napore, talente i znanja, uloženi trud, širi kao koncentrični krug i zapljuskuje sve. Možda ne uvek sprečava ono što može biti plod talenta, rada i čestitosti, onda u najmanju ruku te rezultate i te plodove umanjuje. Osnovni zadatak crkve, sveštenika, episkopa, nije samo da propoveda mir, nego da čitavim svojim bićem živi mir, svedoči mir i širi mir oko sebe. Mi znamo da mir nije pre svega spoljašnja kategorija, nije samo odsustvo sukoba među ljudima, nego je mir pre svega unutrašnja, duhovna kategorija i ako nemamo duhovni mir, koji je rezultat kvaliteta našega odnosa sa Bogom, nemoguće je onda graditi mir oko sebe. Zato u izgrađivanju mira, ali i u izgrađivanju zajednice ljudi, nemoguće je bez duhovnih vrednosti i bez duhovnog mira, u  našem iskustvu i u našem svetosavskom predanju, nemoguće je bez pravoslavne vere“, kazao je patrijarh srpski Porfirije.

„Ovogodišnjom dodelom nagrada šaljemo značajnu poruka o važnosti svetosavlja u Srbiji, očuvanja vrednosti koje se u doba inflacije, pandemije, recesije zaboravljaju“, rekao je osnivač nagrade Jovan Milić.

„Ovde sam da u ime Grada podržim organizaciju Jovana Milića koja traje već 11 godina, ideju o ovoj nagradi koja traje već četiri godine i da podržimo svih 14 laureata koji dolaze iz cele Srbije i iz oblasti koje su veoma važne za budućnost Srbije, iz oblasti obrazovanja, nauke, umetnosti i obrazovanja. Ona je posvećena i putu svetosavlja, tako da podržavamo i to što se uključila i crkva, jer je u današnje vreme, kada je veoma važno mladima pokazati put, nema boljeg načina to učiniti nego da dođe do koordinacije nevladinog sektora i vladinog, ali i crkve“, rekla je gradska većnica zadužena za obrazovanje Marija Ranđelović.

Među nagrađenima su i: Luka Radičević i Jana Dragović za oblast nauka i obrazovanje, profesorka iz Ivanjice Verica Kostić za oblast kultura i umetnost, Volonterski servis opštine Zvezdara laureat je u oblasti humanitarnog rada i mirne borbe za ljudska prava, nagrada u oblasti sporta odlazi u ruke mlade Anje Stanković iz Niša. Za institucije godine proglašene su Fakultet umetnosti iz Niša i Centar za talente Čačak.

Specijalna priznanja tišla su u ruke Mladena Mitrovića i Sandre Veljković, mladih doktoranata i Kristine Vasić iz Paraćina, koja je ujedno i najmlađi laureat. Medalju humanosti ove godine dobila je dr Maja Mijajlović iz Kuršumlije, a Plaketu mira pored njegove svetosti i legendarni košarkaš Stefan Jović i učenici i profesori srednje i osnovne škole „Kreativno pero“ iz Beograda.

„Ovo priznanje je za mene veoma značajno i predstavlja podsticaj da nastavim da se bavim ovim poslom sa istim žarom kao i do sada“, rekla je Verica Kostić, nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ „Sreten Lazarević“ u Prilikama.

Podsetimo, Humanitarna organizacija „Nađi Raula“ uz podršku porodice Milić i ITKonekt-a, već četvrtu godinu za redom organizuje dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“. Nagrada je osnovana sa željom da se u društvu promovišu najbolji među najboljima, mladi ljudi koji mogu motivisati i inspirisati druge mlade ljude da budu proaktivniji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button