Kultura

Nagrada “Svetislav Milić – mladima od srca” za devojčicu koja je sakupila 30.000 evra za lečenje sestre

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti humanitarni rad i mirna borba za ljudska prava dobije Magdalena Stanković iz Žitorađe. Nagrada joj se dodeljuje „za izuzetnu ličnu hrabrost, odanost i nesebičnu posvećenost očuvanju života, za inspirisanje nacije i za promovisanje uzvišenih vrednosti u društvu“.

Magdalena Stanković nije obična tinejdžerka. Ona je simbol hrabrosti, odanosti i ljubavi, a njena životna priča je inspiracija za sve nas.

Sa svega 16 godina, Magdalena je suočena sa bolnom situacijom – dijagnozom teške bolesti njene starije sestre Marije. Umesto da se prepusti osećaju bespomoćnosti, Magdalena je hrabro zakoračila u borbu za život svoje sestre, spremna da preduzme sve što je u njenoj moći kako bi joj spasila život. Njihova neraskidiva veza postala je još jača u tom teškom trenutku. Svojim postupkom je opravdala čuvenu krilaticu da je porodica luka mira u olujama života.

Magdalena je pokrenula akcije koja su podigle celu naciju. Organizovala je koncerte, zabave, postavila je kutije za donacije i obišla sve manifestacije u okolini kako bi prikupila novac za Marijino lečenje. Njena snaga i upornost su bile usmerene prema jednom cilju – da Marija ozdravi.

Ali ova priča nije samo priča o borbi za život. To je priča o ljubavi i odanosti dve sestre koje su pokazale svetu koliko je moćna veza između njih. Magdalena, tako mlada, nosila je teret odgovornosti, ali i svetlost nade u svojim očima. Njena ljubav prema sestri nije poznavala granice. Danju i noću, radila je sve što je mogla kako bi obezbedila sestri šansu za zdrav život, a njen trud se isplatio. Novac je prikupljen, Marija je prošla operaciju, a Magdalena je bila uz nju svakog koraka.

Magdalena je radila sa školom, lokalnom samoupravom i brojnim firmama kako bi prikupila sredstva. Organizovala je i akcije za građane i mobilisala je celu zemlju. Za malo više od mesec dana, uspeli su da prikupe 30.000 evra i Mariju pošalju na operaciju u Tursku.

„Ova životna priča nas podseća na snagu ljubavi i odanosti na neraskidivu vezu između dve sestre. Magdalena nas uči da nema prepreke koju ne možemo prevazići kada smo okruženi podrškom voljenih osoba. Njena priča nam pokazuje da ljubav može pobediti čak i najveće izazove života, i da su sestre pravi blagoslov koji nam pomaže da prebrodimo najteže trenutke“ – izjavila je Marija Rašić, članica komisije za dodelu nagrada.

Nagrada će nagrađenima biti uručena na svečanosti u Narodnom pozorištu u Nišu i 15. novembra tačno u podne.

Sutra tačno u 9 sati biće saopšteni laureati pomenutog priznanja u oblasti sport.

O ovogodišnjim laureatima odlučivala je šestočlana komisija u sastavu: Hadži Ivan Redi – predsednik, prof.dr Melanija Mitrović sa Mašinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, Marija Rašić, ispred Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, Marjan Zdravković, ispred ANIP „Mozaik“, Ljiljana Milić, ispred porodice Milić i Marko Vučetić, ispred grupe „Mladi menjaju sve(t)“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com