Zdravlje

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš urađana operacija koju su uradili još samo lekari u Japanu 2002. godine

Protekla nedelja donela je svima nama koji radimo na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš veliki i jedinstveni profesionalni izazov koji cemo jako dugo pamtiti sa velikim ponosom. Urađena je krajnje komplikovana i složena hirurška operacija koju su, prema nama dostupnim podacima, uradile samo još kolege u Japanu 2002. godine, kaže profesor dr Dragan Milić, direktor Klinike za karidohirurgiju.

„Pacijent Časlav S. primljen je na našu kliniku kao hitan slučaj sa pretećim infarktom srca zbog stenoze glavnog stabla i trosudovne bolesti srca, sa suženjem leve karotidne arterije od 90 posto i pretećim infarktom mozga i šlogom. Na naše ogromno iznenadjenje otkrili smo i prisustvo aneurizme trbušne aorte velicine oko 7.5 cm sa istanjenim prednjim zidom i pretećom rupturom koja bi dovelo do brutalnog iskrvarenja i trenutne smrti. Ukupno 3 veoma slozena hitna hirurška stanja kod istog pacijenta koja zahtevaju urgentno rešavanje“, objašnjava Milić.

Kako bi sprečili sve moguće neželjene ishode, infarkt srca, cerebrovaskularni inzult ili pucanje aneurizme trbušne aorte, doneli smo odluku da u istom aktu simultano uradimo sve 3 operacije, dodaje Milić.

 „Operacija je trajala 8 sati i posebna specificnost bila je ta sto je celu proceduru uradila jedna ista hirurska ekipa“, kaže Milić.

Časlav se jako dobro oporavlja od ovako teške operacije i za nekoliko dana ide kući i nastvalja sa normalnim životom.

„Ponosan sam što sam predvodio sjajnu ekipu mladih neverovatno stručnih ljudi koji bez svetla pozornice, bez promocije i EPP-a u tišini rade krajnje složen i komplikovan posao spasavajući živote gradjana Niša i Jugoistočne Srbije.  Hirurzi, anesteziolozi i anestetičari, perfuzeri, instrumentarke, sestre u intenzivnoj nezi i na odeljenju, dr Milan Lazarević sa svojom ekipom i čudesnim laboratorijama kojima rukovodi, kardiolozi sa naše klinike kao i celokupno pomoćno osoblje iz godine u godinu pokazuje znanje, stručnost i karakter koji se teško mogu naći i u najvećim i najpoznatijim klinikama na svetu. Joč jednom se pokazalo da svi zajedno možemo mnogo, čak i one stvari koje su retkost u svetu, sami svakako manje“, zaključio je Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Bravo za naše lekare, zaista sam i srećna i ponosna što imamo takve ljude na našoj klinici, oni su dokaz da Čuda postoje samo treba verovati u njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com