DruštvoStari Niš

NA DANAŠNJI DAN NIŠ JE OSLOBOĐEN OD TURAKA: Na Dan slobode dodeljuju se nagarade najzaslužnijim Nišlijama i kolektivima

U Nišu se 11.januara obeležava dan kada je 1878.godine grad oslobođen od Turaka. Po tradiciji na svečanoj sednici Skupštine grada biće dodeljeno najviše gradsko priznanje,nagrada 11. januar koja je ove godine pripala dr Milanu Lazareviću, Draganu Stojkoviću Piksiju i kolektivima- Klubu privrednika “Naisus”, 63.padobranskoj brigadi i Centru za socijalni rad.

Posle skoro pet vekova robovanja, grad Niš oslobođen je od Turaka 11.januara 1878.godine. Srpska zastava se 11. janura 1878. godine zavijorila na Tvrđavi, a knez Milan ušao je u grad nekoliko dana kasnije. U borbama je poginulo 120 srpskih vojnika, a blizu 800 je ranjeno.

Borbe za oslobođenje Niša otpočele su sredinom decembra 1877. godine, kada su Ibarska, Moravska i Dunavska divizija prešle srpsko-tursku granicu i zauzele položaje severo-zapadno od grada, približivši mu se na pet do osam kilometara. Ibarska divizija je prodrla i južnije i presekla vezu između Niša i Leskovca. Potom je srpska vojska osvojoila Pirot i Belu Palanku, onemogućivši vezu turskog garnizona u Nišu sa trupama u Sofiji i izbila na planinu Seličevicu zatvorivši obruč oko Niša i sa južne strane. Ukupne srpske snage imale su 15.000 vojnika i 102 topa, a turske 5.000 vojnika i 267 topova.

Glavni napad na Niš, pod komandom pukovnika Jovana Belimarkovića, izvršio je Šumadijski korpus sa obronaka planine Seličevice, koja je smatrana “kapijom za ulazak u Niš”, jer je južni deo grada od strane Turaka najslabije utvrđen.

Već u prvim napadima, osvojeni su Markovo kale, Ćurlinski visovi, i Velika kamara, a uz snažno dejstvo artiljerije i sadejstvo drugih jedinica, ugrožena su i poslednja utvrđenja na Gorici.

Istovremeno srpske snage, pod komandom pukovnika Milojka Lešjanina, napadale su i sa severo-zapada. Kada su na grad počele da padaju prve granate, turske starešine grada, posle izvesnog taktiziranja i oklevanja u iščekivanju pomoći, konačno su potpisale Konvenciju o predaji Niša.

U oslobođenom Nišu, primopredaje grada, srpsku zastavu na Stambol kapiji niške Trvđave postavio je Nišlija Todor P. Stanković, član tajnog komiteta za oslobođenje. U borbi za Niš poginulo je 120 srpskih vojnika, a 791 je ranjeno.

Knez Milan Obrenović, vrhovni komandant srpske vojske, svečano je ušao u Niš, samo nekoliko dana po oslobođenju. Borbe za oslobođenje i drugih krajeva jugoistočne Srbije ubrzo su uspešno okončane, a Knez Milan i srpska vlada nastavili su diplomatsku aktivnost da se novooslobođeni krajevi pripoje Srbiji, što je i učinjeno na Berlinskom kongresu.

Knez Milan će potom kupiti kuću u Nišu, a na njegov zahtev, Niš će biti mesto čestih zasedanja Narodne skupštine (naročito u periodu 1883-1886) i srpske vlade, i tako postati druga prestonica Srbije.

Najviše priznanje grada Niša,nagrada 11.januar dodeljuje se od 1995. godine za izuzetna dostignuća pojedinaca i kolektiva koja afirmišu grad u privrednim, društvenim i drugim oblastima. I ove godine na svečanoj sednici SG biće uručena priznanja. Ovogodišnji dobitnik nagrade je dr Milan Lazarević,lekar klinike za kardio-vaskularne bolesti,jedini lekar specijalista transfizijske medicine u KC Niš, osmislio, kreirao i rukovodi složenim sistemom kliničke transfuzije koji je bez premca najbolji u Srbiji. Oformio je laboratorije za hemostazu, serologiju, PCR i nosilac je projekta prve banke krvi u UKC.

dr Milan Lazarević, lekar Klinike za kardio-vaskularne bolesti

U pojedinačnoj konkurenciji nagrada je pripala i legendi jugoslovenskog i srpskog fudbala Draganu Stojkoviću Piksiju,sadašnjem selektoru fudbalske reprezentacije Srbije pod čijim stručnim vođenjem se reprezentacija plasirala na Svetsko prvenstvu u Kataru. Karijeru je započeo u Radničkom iz Niša odakle je 1986. godine prešao u Crvenu zvezdu.Svojim sporskim uspesima na najbolji način je promovisao grad Niš.

Nagrađen je i klub privrednika ,,Naisus“ Niš koji okuplja 30 uspešnih kompanija u kojima radi više od 3000 radnika i značajno je doprineo promociji grada.

Nagrađena je i 63.padobranska brigade Vojske Srbije,elitna jedinica koja predstavlja obeležje grada Niša.Osnovana je 1967.godine,a godišnje školuje 100 padobranaca. Među nagrađenima je i Centar za socijalni rad “Sveti Sava” koji postoji 60 godina.Više od 7000 porodica godišnje primi novčanu pomoć od centra za socijalni rad,a 1000 građana koristi narodnu kuhinju.

Dobitnici ravnopravno dele novčani iznos nagrade od 500.000 dinara. Nagrada “11. januar” sastoji se od povelje, statuete “Oslobodioci Niša” i novčanog iznosa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com