DruštvoKultura

Mladić kojeg je glad motivisala da menja svet

Nišlija Jovan Milić u 22-oj godini objavljuje svoju autobiografiju „I siromašni imaju san“. Prihod od prodaje za Ustanovu „Mara“ u Nišu

Jovan Milić, student Mašinskog fakulteta i osnivač humanitarne organizacije „Nađi Raula“, u septembru objavljuje svoju autobiografiju „I siromašni imaju san“ u izdanju izdavačke kuće „Urban Art“ iz Beograda. Iako je do sada napisao preko 10 knjiga, ovo će biti prva zvanično objavljena knjiga i govori o njegovom odrastanju u teškom siromaštvu, ali i o njegovom uspehu tokom školovanja.

„Kao što znate, prošle godine sam ovu knjigu objavio na internetu, ali me je bio stid da kažem da je ta priča, zapravo moja priča te sam glavnog junaka predstavio pod drugim imenom – Nikola. Ove godine sam se odlučio da jasno i glasno kažem da sam ja bio taj siromašni dečak, koji je čekao maj mesec da jede trešnje i bude sit i da me je to siromaštvo motivisalo da krenem da menjam svet“, kaže Jovan i nastavlja:

Foto: privatna arhiva

„Knjiga je tako koncipirana da predstavlja moj život od prvog dana mog života na planeti pa sve do danas… U uvodnom delu sam se trudio da opišem naš grad na najbolji mogući način, a ono što me posebno raduje jeste to da će knjiga izaći i na engleskom jeziku u prvom kvartalu 2019. godine. Posebnu zahvalnost dugujem izdavačkoj kući „Urban Art“, koja mi je izašla u susret i sama me pozvala da izdam roman. Tu kuću vode divni mladi ljudi, a među njima i poznata spisateljica Tamara Kučan“.

Jovan Milić je bio najbolji učenik u poslednjih petnaest godina u Prvoj tehničkoj školi „Milutin Milanković“ i upravo to je rezultiralo da postane najmlađi dobitnik nagrade „11.januar“, a godinu dana kasnije i dobitnik Nagrade Hello! Magazina za ličnost godine.

Jovan je takođe 2011. godine osnovao i za početak humanitarni portal „Nađi Raula“, posvećenog švedskom humanisti Raul Valenbergu, a kasnije i organizaciju.

Foto: privatna arhiva

„Tih godina siromaštva u kojima smo se našli, nemavši igračke i računar, stalno sam čitao. Na času muzičkog u osnovnoj školi, čitali smo o Svetskim velikanima i tako smo naleteli na tekst o Martinu Luteru Kingu i Raul Valenbergu. Bio sam oduševljen delom Raula Valenberga i kući sam rekao majci da želim da pomažem ljudima kao Raul. Par godina kasnije to se i desilo, a danas je naša organizacija samo u prošloj godini pomogla više stotina siromašnih ljudi“, kaže Milić.

Jovan je sa svojim drugovima iz srednje škole osnovao i učeničku kompaniju za proizvodnju bumeranga, koja je postala najpoznatiji brend Grada Niša. Zahvaljujući uspehu te kompanije Jovan je postao i najmlađi govornik u istoriji Kopaonik Biznis Foruma, a po prvi put će u knjizi reći ime preduzetnika koji je na forumu rekao:

„Šta će nam učenici na biznis forumu da li smo toliko jadni?“.

„Biznis forum mi je ostao u divnom sećanju. Međutim, kada se završio naš panel, jedan naš poznati preduzetnik je govorio u hodniku sa svojim prijateljem i rekao „Šta će nam učenici na biznis forumu da li smo toliko jadni? „ Ta njegova rečenica me je jako povredila, ali opet nije mogla da uništi ono što sam želeo da postignem, a to je da govorim o problemima mladih preduzetnika“, kaže Jovan iz današnje perspektive.

Kako sam autor kaže, knjiga je pisana u formi dnevnika, sa puno citata, a pored njegovog teškog života, Jovan se odlučio da u knjizi predstavi i par porodica koje teško žive u sadašnjosti.

Foto: privatna arhiva

„Uz saglasnost tih porodica, slikovito ću ih predstaviti. Govorim o njihovim odnosima, problemima i načinima na kojima im se može pomoći. Sama knjiga je na neki način podeljena u tri dela, prvi deo obuhvata život moje porodice i mene pod velom siromaštva, drugi deo obuhvata moja postignuća u školi i na fakultetu, dok je treći deo posvećen mom humanitarnom radu i porodicama slabijeg materijalnog stanja“, kaže Jovan i dodaje:

„Na kraju knjige nalazi se i mali rečnik pojmova, gde sam opisao šta za mene znači: siromaštvo, ljubav itd, a poslednje strane su prazne, to je prostor gde će čitalac nakon pročitane knjige napisati svoje snove.“

Na koricama knjige piše: „Mladić kojeg je glad motivisala da menja svet“, a Jovan kaže da se nada da će jednog dana na tim istim koricama pisati „Mladić koji je uspeo da pomiri Balkan“. Da je kod Jovana sve povezano sa humanošću, potvrđuje i ova knjiga, te će deo prihoda koji pripada autoru, ići Ustanovi „Mara“ u Nišu.

„Ustanovu „Mara“ sam prvi put posetio 2013. godine sa školom i mojom razrednom Anom Radulović. Od tog trenutka ti ljudi su zauzeli posebno mesto u mom srcu. Kod štićenika ovog doma se vidi napredak, vidi se da se radi sa njima i mislim da im je svaka pomoć dobrodošla, da budu još bolji i još aktivniji.“

U knjizi je detaljno opisano i poreklo Jovanovog imena, ali i poreklo imena njegovog mlađeg brata Obrena i starije sestre Ljiljane. Sama knjiga promoviše porodične vrednosti, tradiciju, ljubav i ukazuje na važnost poštovanja ljudskih prava. Na početku knjige napisan je citat Imanuela Kanta, koji glasi: „Gledajmo na život kao na dečju igru u kojoj ništa nije ozbiljno osim poštenja.“ U nekoliko navrata u knjizi Jovan ponavlja ovaj citat, koji mu je majka stalno govorila, a koji bismo svi mi trebalo da ponavljamo.

Knjiga „I siromašni imaju san – Mladić koga je glad motivisala da menja svet“ izlazi u septembru u izdanju Izdavačke kuće „Urban Art“ iz Beograda, a Beogradskoj promociji romana prethodi Niška, koja će se održati u drugoj polovini septembra. Knjiga će se predstaviti i na Beogradskom sajmu knjiga i to u tri navrata, a knjiga je deo kampanje „I ja sam Jovan“, čiji je cilj ukazivanje na sve veću prisutnost siromaštva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com