Politika

Ministarstvo žaštite životne sredine uputilo odgovor nakon Miletićevog apela o zagađenju vazduha u Nišu! (FOTO, VIDEO)

Ministarstvo zaštite životne sredine je odgovorilo na pitanje narodnog poslanika Milije Miletića koje se odnosi na zagađenje vazduha u Nišu i ulaganje u rešavanje ovog problema.

“Grad Niš je najzagađeniji grad po svim merilima. Moje pitanje je, pošto je to veliki problem, da li ima mogućnosti da se iz budžeta opredeli više sredstva za zagađenje vazduha u Nišu? Siguran sam da će Vlada imati razumevanja, ako ne mogu da se obezbede sredstva iz budžeta, onda iz evropskih fondova”, predložio je Miletić tokom skupštinskog obraćanja.

U odgovoru na pitanje stoji da Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznaje važnost saradnje sa jedinicama lakolne samouprave i značaj pružanja finansijske i  svake druge podrške kako bi se poboljšao kvalitet životne sredine.

“Kada je u pitanju Javni konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata smanjenja zagađenja vazduha u Srbiji poreklom iz individulanih izvora, Grad Niš je sredstva opredeljena od Ministarstva usmerio na javni poziv za građane za zamenu kotlova u individualnim ložištima. Na javni poziv su kompletnu dokumentaciju podnela 64 domaćinstva, sa kojima su zaključeni ugovori. S obzirom na to da je odziv građana bio nedovoljan, Grad Niš će raspisati novi konkurs za zamenu kotlova u domaćinstvima” stoji u odgovoru Ministarstva.

Takođe, u odgovoru Ministarstva zaštite životne sredine se navodi da je Grad Niš konkorisao sa projektom podizanja zelenih ostrva i koridora na području gradskih opština Pantelej i Palilula.

“Na javnom konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje realizacije projekata pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta, Grad Niš je konkurisao sa projektom podizanja zelenih ostrva i koridora na području gradskih opština Pantelej i Palilula. Predviđena je sadnja autohtonih vrsta višegodišnjih školovanih sadnica iz kontrolisanog rasadnika”, odgovor je Ministarstva zaštite životne sredine.

Niš već četvrtu godinu zaredom je u trećoj kategoriji (prekomerno zagađen vazduh). Tendencija zagađenja je i u 2021. godini nastavljena, na šta je apelovao narodni poslanik Milija Miletić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com