Društvo

Niš sinoć oborio sopstveni rekord u zagađenju vazduha

Grad Niš oborio je tokom prethodne večeri i noći sopstvene rekorde u zagađenju vazduha od početka ovogodišnje grejne sezone, pokazuju podaci Republičke agencije za zaštitu životne sredine.

Koncentracija PM10 čestica u 22 časa iznosila 304,99 mikograma po metru kubnom, dok je koncentracija PM2,5 čestica u 20 časova iznosila 262,62 mikrograma po metru kubnom.

Neslavni rekord do sada je držao 24. decembar kada je izmereno 289,89 mikrograma po metru kubnom PM10 čestica i 255,35 mikrograma PM2,5 čestica.

Po mišljenju stručnjaka, koncentracija suspendovanih čestica PM10 i teških metala (olova, arsena, kadmijuma i nikla) ne bi smela da prelazi 50 mikrograma po metru kubnom da bi se vazduh smatrao čistim, dok koncentracija čestica PM2,5 ne bi smela da prelazi 25 mikrograma.

Posle ektremnog zagađenja koje je trajalo juče od 16 časova, rano jutros se stanje popravilo tako da je u pet časova koncentracija PM10 čestica iznosila 55,61 mikrogram, a PM2,5 čestica 50,05 mikrograma.

Stručnjaci smatraju da zaloge za ekstremno zagađenje vazduha u Nišu treba tražiti u činjenici da se individualnim ložištima zagreva 50 odsto domaćinstava i da u gradu postoji veliki broj ustanova koje za grejanje još koriste lož ulje, mazut i ugalj.

Lekari ističu da bi u delovima dana sa ekstremnim zagađenjem vazduha boravak na otvorenom trebalo da izbegavaju stariji ljudi, posebno oni sa hroničnim bolestima disajnih organa, deca i trudnice.

Povećane koncentracije čestica PM10, prema rečima lekara, predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, a još veću opasnost predstavljaju čestice veličine 2,5 mikrona jer mogu da dođu do najdubljih delova pluća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com