Društvo

Ministar Vulin nagradio niškog poručnika Trajkovića za hrabar čin

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković razgovarali su danas sa poručnikom Dušanom Trajkovićem koji je 8. avgusta spasio život mladiću izvučenom bez svesti sa dna bazena „Čair“ u Nišu.

Čestitajući na hrabrom podvigu, ministar Vulin je istakao da je poručnik Trajković pokazao da je hrabar čovek, baš kao što je svaki pripadnik Vojske hrabar i spreman da uvek pomogne svojim sugrađanima i da uvek bude uz svoju zemlju, ali je pokazao da je obuka ono što nas razlikuje i ono što nas odlikuje.

“Pripadnici Vojske Srbije, pored ljudskih kvaliteta, moraju da budu obučeni i sigurni u sebe i moraju da znaju kako da pomognu.”

Upravo zato je Minstarstvo odbrane pokrenulo širu akciju i sa Ministarstvom prosvete, ali i uz promene svoje organizacione strukture, da u najvećoj mogućoj meri omogući stanovništvu da bude obučeno i da bude spremno da reaguje u situacijama u kojima su ugroženi životi ili imovina u našoj zemlji.

General Diković, uz čestitke poručniku Trajkoviću, istakao je da taj humani gest potvrđuje da pripadnike naše Vojske krasi odvažnost, hrabrost i vera u sopstvene mogućnosti, dodajući da je u suštini, ulaganje u Vojsku Srbije i njene sposobnosi, ulaganje u bezbednost svakog našeg građanina.

Građani Republike Srbije mogu biti sigurni da će se pripadnici Vojske u svakoj situaciji naći na usluzi i pomoći da, svojim delovanjem, kako u miru, tako i u ostalim situacijama, apsolutno zaštite bezbednost i interese Republike Srbije” poručio je general Diković dodajući da je poseban akcenat stavljen na obuku pripadnika naše vojske.

Govoreći o podvigu mladog poručnika, načelnik Generalštaba je istakao da je on ispoljio i hrabrost, dodajući da je “hrabar onaj koji zna, zna da savlada strah i koji je siguran u sebe, pre nego što krene u akciju, da će to uspešno završiti”, naglašavajući da su takvi pripadnici, danas možda više nego ikada, potrebni Vojsci Srbije.

Pričajući o svom humanom gestu, poručnik Trajković, pripadnik Komande 49. logističkog bataljona, rekao je da je provodio dan na godišnjem odmoru kraj bazena, kada je ugledao kako spasilac izvlači mladića.

“Bez razmišljanja sam pritrčao, krenuo sa reanimacijom, i masažom srca i veštačkim disanjem uspeo sam da povratim puls i disanje davljeniku” objašnjava poručnik Trajković dodajući da je u toj situaciji primenio obuku iz prve pomoći koju je naučio tokom školovanja na Vojnoj akademiji i na obuci u svojoj jedinici.

Prema njegovim rečima, u tom trenutku je bio koncentrisan da da sve od sebe kako bi spasio život sugrađaninu kome je pomoć bila potrebna.

Ministar Vulin i general Diković nagradili su poručnika Trajkovića i njegovu porodicu sedmodnevnim boravkom na Tari.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com