Društvo

Mališani iz vrtića „Bambi“ spremili poklone deci iz Sigurne kuće

Deca ponekad znaju da budu humanija od odraslih, a da je tako pokazali su mališani iz vrtića „Bambi“ koji su za decu koja borave u Sigurnoj kući pripremili pokolone u okviru Dečije nedelje.

U tome su im pomogli vaspitači i njihovi roditelji, a njihovi vršnjaci u Sigurnoj kući bili su prijatno iznenađeni sadržajem koji se nalazio u paketima koji su im stigli. Bilo je tu slatkiša i igračaka, ali i još puno toga.

„U vrtićima PU „Pčelica“ trenutno boravi 6.300 mališana i mi sa pravom možemo da kažemo da brinemo o deci iz celog grada, ali ne samo o onoj koja borave kod nas već i deci koja su negde na drugom mestu, a to su i deca u Sigurnoj kući“, kaže Svetlana Mitić, direktorka PU „Pčelica“. „Tako smo i došli na ideju da u okviru Dečije nedelje pomognemo deci koja borave u Sigurnoj kući i koja su, na žalost, pretrpela nasilje. Sama ideja potiče iz vrtića „Bambi“ i vaspitača koji rade u tom vrtiću i roditelja koji su prihvatili tu ideju.”

U Sigurnoj kući trenutno boravi osmoro dece sa svojim mamama.

„Nažalost, ne žive sva deca u srećnim porodicama. U Sigurnoj kući borave deca koja su doživela na direktan ili indirektan način nasilje u svojoj porodici u kući, mestu gde su morali da budu najbolje zaštićeni i da dobiju puno ljubavi i puno zagrljaja. Nedostatak te ljubavi im sada nadoknadjuju deca iz Pčelice i naša deca su im jako zahvalna na tome“, kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Prema njenim rečima u Sigurnoj kući trenutno boravi 15 štićenika i to sedam mama i osmoro dece. Ona naglašava da se taj broj znatno smanjio od stupanja na snagu dopune Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

SMANJUJE SE NASILJE U PORODICI

Nakon usvajanja novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici smanjio se i broj štićenica u Sigurnoj kući u Nišu, što je, po rečima direktorke Sonje Šćekić, više nego dobro.

„Zakon je dao dobre rezultate jer se broj korisnica koje zbrinjavamo smanjio“, ističe Sonja Šćekić. „Sada imamo manji broj štićenica u kući. Od početka godine do sada imali smo u kući ukupno 37 žena i 38 dece. To je, ukoliko uporedimo sa statistikom iz ranijih godina, znatno manje“.

Budući da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dale dobre rezultate koje potvrdila i praksa, postavlja se pitanje zbog čega žene koje su izložene porodičnom nasilju i dalje dolaze u Sigurnu kuću ako se nasilnik odmah udaljuje iz stana.

„Situacija je takva da imamo različite slučajeve. Nekada su supružnici podstanara i u tom slučaju žena ne može sa decom da ostane u stanu jer ne može da plaća troškove. Ponekad se dešava da su živeli u zajednici, pa u tom slučaju žena ne može, opet, da ostane u kući jer joj je neprijatno. Neke od naših štićenica nisu želele da ostanu u kući u kojoj su svakodnevno doživljavale nasilje zbog samog sećanja na sve ono što su prošle“, objašnjava Sonja Šćekić.

Ona dodaje da je usvajanjem novog Zakona smanjeno i uznemiravanje štićenica što je ranijih godina bila redovna pojava.

„Za razliku od ranijih godina, nasilnici sada više ne uznemiravaju naše štićenice. Sada imamo hitne mere zabrane prilaska, a samim tim nema više poziva od strane nasilnika koji su upućeni žrtvi, ne mogu da ih sačekuju nigde, a ako se to i desi istog trenutka obaveštavamo policiju i nasilnik bude uhapšen. Nekada su se nasilnici služili manipulativnim radnjama i naše štićenice su se vraćale nasilnicima. Sada ni toga više nema jer je zabranom prilaska smanjena i mogućnost manipulacije nad žrtvama“, ističe Sonja Šćekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com