Društvo

Nasilje nad starijim osobama “strogo čuvana tajna”. Nasilnici uglavnom najbliži

Povodom 15. juna – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, Sigurna kuća za žene i decu žrtve porodičnog nasilja organizovala je okrugli sto pod nazivom “Suze trećeg doba” u saradnji sa Kolom srpskih sestara.

Direktorka Sigurne kuće u Nišu Sonja Šćekić je naglasila da je nasilje nad starijim osobama “strogo čuvana porodična tajna“, da se retko prijavljuje jer osobe koje trpe nasilje ne žele da govoro o tome budući da se radi o njihovoj deci, ali i da postoji i strah da nakon prijavljivanja nasilje ne bude pojačano. Prema njenim rečima nasilju su podjednako izložene osobe oba pola, ali postoje i kategorije starih osoba koje su u posebnom riziku te da je jako važno da se radi na prevenciji.

Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće

„Nasilje nad starijima je pojava koja je prisutna u našem društvu ali se o tome ne govore i to je nastrože čuvana porodična tajna koja se događa između četiri zida. Nasilnici su obično ljudi koji najviše treba da im pomognu. Postoji više vrste nasilja nad starima. Neka od njih su fizičko nasilje, psihičko, zanemarivanje i ekonomsko nasilje.

Postoje i posebno rizične grupe, a u najvećem riziku od nasilja su starije osobe koje ne mogu da brinu sami o sebi, osobe sa hroničnim bolestima ili imaju neki invaliditet. U velikom riziku su i žene koje su ostale udovice. Od njih se traži da ostave imovinu najbližima, primoravaju ih da ih ovlaste da podižu njihovu penziju ili da podižu kredite“, kazala je Sonja Šćekić.

Dodaje da se nasilje nad starim osobama događa uglavnom i najčešće u disfunkcionalnim porodicama, u kojima su poremećeni odnosi, ili onim porodicama u kojima je prisutan alkoholizam ili narkomanija ili neka druga bolest zavisnosti.

„Podaci pokazuju da to su nasilnici uglavnom deca starijih osoba koja su starosti između 35 i 40 godina“, navodi Sonja Šćekić.

Ona ističe da je u ovom slučaju jako važno da se radi na prevenciji nasilja nad starim osobama.

„Potrebno je da se radi i na edukaciji mladih kako bi umeli da prepoznaju potrebe starih osoba, ali da znaju na koji način da im pomognu, da prijave ako znaju da se u nekom stanu dešava nasilje nad starim osobama. Postoje znaci koji na to ukazuju kao što su uvek spuštene roletne, ili stariji komšija gotovo da ne izlazi iz stana, možda neka od tih osoba nije adekvatno obučena u skladu sa vremnskim prilikama, da je neuhranjen. Potrebno je obratiti pažnju na ove signale i to prijaviti odgovarajućim institucijam“, kaže Šćekić.

Važno je, kazala je Sonja Šćekić, da i starije osobe vode računa o sebi. Pre svega o svom zdravstvenom stanju, da se ne osamljuju, da nastave sa druženjem i da vode računa šta i koja dokumenta potpisuju, poručila je Sonja Ščekić. Da je nasilje nad starima strogo čuvana porodična tajna pokazuje i statistika Regionalne sigurne kuće u Nišu.

„Ranijih godina je 10 posto od ukupnog broja žena koje su bile izložene nasilju i bile smeštene kod nas bile su starije, sada se taj procenat smanjuje što nedvosmisleno ukazuje na to da se ova pojava sve ređe prijavljuje a to je posledica straha kakve će posledice biti nakon prijavljivanja nasilja“, istakla je Sonja Šćekić.


Kolo srpskih sestara u okviru svog programa rada ima i brigu o starim osobama pa je to bio jedan od povoda organizuju ovaj okrugli sto.

„Da organizujemo okrugli sto sa ovom temom nagnalo nas je to da je sve više nasilja nad starim licima. Kolo srpskih sestara nema mogućnost da zbrine te ljude ali može da im pomogne na drugi način, da razgovaramo sa njima, da se družimo sa njima ili da im obezbedimo stvari koje su im potrebne“, istaka je Mirjana Mladdenović, sekretar Kola Srpskih sestara Niš.

Statistika pokazuje da je od ukupnog broja žena koje su sklonište našle u Sigurnoj kući, 10 posto pripadaju starijoj populaciji. Danas su te brojke daleko manje, što samo govori da je to što se dešava između četiri zida stroga tajna. Sa okruglog stola je upućena poruka starijima da vode računa šta potpisuju, kako ne bi ostali bez krova nad glavom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com