Društvo

LAZAREVA SUBOTA – Neka se i danas čuju zvončići

Praznik Vaskrsenja i Života

Danas praznujemo Lazarevu subotu, događaj koji je opisan u Svetom Pismu. Praznuje se svake godine pre Cvetne nedelje, govori za Niške Vesti sveštenik Boban Stojković, profesor Bogoslovije u Nišu.

 

“Upravo toga dana je Hristos Spasitelj otišao u selo Vitaniju, nedaleko od Jerusalima, da poseti svoga priajtelja Lazara. Lazar je preminuo četiri dana pre dolaska Hristovog pred njegov dom. Sestre Lazare su dočekale Spasitelja rečima: „Gospode, da si TI bio ovde, ne bi umro brat naš.“ Spasitelj odgovara: „Ja sam Vaskrsenje i Život; ko veruje u mene, ako i umre, živeće.“ Potom Spasitelj sa narodom odlazi na Lazarev grob, rekavši Lazaru: „Lazare, izađi napolje.“

Današnje vrbove grančice zamena su za palmine.

“A Jevanđelist Jovan, svedok ovog događaja piše: „I videvši šta učini Isus, poverovanju u Njega mnogi od Judeja.“ Posle Lazarevog vaskrsenja, Isus Hristos ulazi svečano u Jerusalim, a masa razdraganog sveta dočekuje ga svečano, pored ostalog, u rukama nose palmove grančice”, kaže sveštenik Boban Stojković, profesor Bogoslovije.

Četvorodnevni Lazar je bio episkop na Kipru.

“Njegove mošti su pronađene 1973. godine u mestu Larnaka na Kipru, na njegovom grobu je bilo napisano. „Lazar Četvorodnevni, prijatelj Hristov.“ Mnogo pre dolaska u sveta Bogočoveka Hrista, pravedni Jov se pitao: „Kada umre čovek, hoće li oživeti.“ Među ljudima niko nije mogao sa sigurnošću odgovoriti na ovo pitanje pre Sasitelja sveta, Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg. Njegov odgovor je: „Ja sam Vaskrsenje i Život… Neka se ne zbunjuje srce vaše, verujte u Boga i u mene verujte.“, podseća sveštenik Boban Stojković.

Arhiva; Foto: Dejan Marković

Lazarevoj suboti posebno se raduju mališani i to iz mnogo razloga.
U redovnim okolnostima, roditelji bi decu svečano obukli i odlazili u crkvu. Mame, tate, bake ili deke dečici kupuju zvončiće koje stavljaju oko vrata, a kupuju ili prave dobro znane venčiće. 

Zbog vanredne situacije i policijskog časa koji je počeo juče u 17 sati i traje sve do ponedeljka u 5 ujutru, ove godine Lazareva subota je drugačija. 

To nam ne mora poremetiti neke od običaja.
Obeležite praznik u porodičnom domu. Budite kreativni, pronađite zvončiće od prošle godine, pogledajte slike kako ste ovaj dan obeležavali ranije i deci će sigurno biti zabavno. Na ovaj način i mlađa deca neće zaboraviti Vrbicu. Neka se zvončići ipak i danas čuju!

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com