Kultura

JAVNO PREDAVANJE DR MIŠE RAKOCIJA: Umetnost srednjovekovnog Niša

Na Univerzitetu u Nišu 28.januara sa početkom u 12 sati dr Miša Rakocija će održati predavanje na temu “Umetnost srednjovekovnog Niša od 4. do 15.veka”. Predavanje organizuje Srpska akademija nauka i umetnosti Ogranak SANU u Nišu.

Već sama najava predavanja je izazvala veliko interesovanje stručne i šire javnosti budući da se radi o temi koja otkriva bogato kulturo nasleđe Niša.

“Zbog posleratnog odnosa prema crkvi i religiji, srednjivekovni Niš je najmanje istražen, a time i nedovoljno znan Nišlijama”, kaže dr Miša Rakocija i dodaje da “kao po nekoj inerciji tako je i danas”.

Kretko predavanje obuhvata dugo razdoblje, od umernosti prvih hrišćana do turske okupacije.

“Na predavanju će biti izložena nova i dopunjena saznanja o srednjovekovnom Nišu od urbanizma do arhitekture, skulpture i slikarstva”, kaže Rakocija.

Predstaviće se nova, malo znana, slika o vizantijskom Nišu čije ime jedva da Nišlije znaju, a neodvojiv je deo našeg civilizacijskog, kulturnog i duhovnog nasleđa, dodaje autor predavanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com