Društvo

Nedelja matematike, fizike i kompjuterskih nauka: Radionice sa ruskim naučnicima za preko 200 đaka

Zanimljiva robototehnika i VR: Ruski univerzitet će održati časove niškim učenicima

Radionice za školarce iz prirodno-matematičkih nauka biće održane 16. novembra u niškoj Gimnaziji Svetozar Marković, časove drže profesori iz Rusije.

U novembru profesori Minjinskog univerziteta iz Rusije u Nižnjem Novgorodu, će održati časove-radionice za đake srednjih škola u Srbiji koji uče ruski jezik.

“Ruska nedelja matematike, fizike i kompjuterskih nauka” je organizovana o trošku granta Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, rusa koji žive u inostranstvu a zaduženi su za međunarodnu humanitarnu saradnju. Ova saradnja pruža priliku ruskim naučnicima da govore i redstavljaju naučna dostignuća na platformama vodećih obrazovnih ustanova iz Aleksinca, Novog Sada, Niša i Šapca.

Rektor Minjinskog univerziteta Viktor Sdobnjakov je pojasnio da je cilj posete ruskih naučnih radnika predstavljanje dostignuća nauke i mogućnosti da naši studenti odu na usavršvanje.

“Sada se u Rusiji skreće velika pažnja na razvoj prirodno-naučnih smerova, na univerzitetima se otvaraju sve modernije laboratorije koje omogućavaju da se studenti udube u nauku i da postignu vrhunske rezultate.  Na našem pedagoškom univerzitetu na savremenim platformama Tehnoparka i Kvantorijuma učimo nastavnike da angažuju decu u izučavanje svog predmeta, da ga predaju lako i interesantno. U okviru ove posete planiramo da za više od 200 đaka i profesora iz, za sada nama nove zemlje-partnera, Srbije, pokažemo mogućnosti ruskog obrazovanja i da ih upoznamo sa savremenim tehnologijama koje se sada aktivno razvijaju u našoj zemlji. Naravno, u tome postoji i veoma bitna komponenta profesionalne orijentacije: Minjinski univerzitet predlaže aktuelne nastavne programe iz tehničkih smerova, te smo spremni i da primimo studente iz Srbije i da obezbedimo za pedagoge kurseve stručnog usavaršavanja”,  rekao je Viktor Sdobnjakov.

Program “Ruska nedelja matematike, fizike i kompjuterskih nauka” je planiran tako da bi putem interaktivnog pristupa srpski đaci mogli da se udube u zanimljivi svet matematike, fizike i informatike, da se upoznaju sa savremenim digitalnim tehnologijama, tehnologijama virtuelne i dopunjene realnosti, osnovima algoritmizacije i programiranja, savremenim digitalnim instrumentima u matematici, jezikom jednačina u opisu sveta, fundamentalnim zakonima prirode i osnovnim fizičkim zakonima u sferi mehanike, termodinamike, elektreciteta i magnetizma.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com