Politika

INTERVJU: Igor Novaković o sukobima i potencijalima Socijalističke partije Srbije

Da li ima podela i sukoba unutar niškog SPS-a, kako se ova partija sprema za generacijsku smenu koja je neminovna, kakvi su potencijali ove stranke i da li socijalisti podržavaju neoliberalni koncert, neka su od pitanja na koja je odgovor dao Ivan Novaković.

Kakvi su to sukobi unutar SPS-Niš?

IN: Pošto svi mi, socijalisti Niša, želimo isto, a to je jaka Socijalistička partija, onda mi, socijalisti, nikada ne možemo biti na različitim stranama. To što su jedni za jedna kadrovska rešenja, a drugi za druga, to što su jedni bliski SNS-u, a drugi svojoj partiji, ne znači da smo jedni drugima neprijatelji, niti da smo na suprotnim stranama. Kada to prihvatimo tada ćemo napokon napraviti osnov da možemo da krenemo ka ciljevima kojima svi težimo.

Uzroci sukoba u partiji mogu biti i neusaglašavanje ličnosti, neusaglašeni sistemi vrednosti, i nejasna radna zaduženja  i ograničeni resursi
i neprikladna komunikacija i nejasna pravila i norme, i potisnuti pethodni sukobi. Smatram da osim neusaglašavanja ličnosti, sve ostalo ne može biti predmet sukoba.

Tri su moguća ishoda sukoba, a to su jedni dobijaju, a drugi gube, drugo, gde i jedni i drugi gube, a samo je moguće rešenje gde i jedni i drugi dobijaju. Jer, u suprotnom, uvek ćemo se vraćati na prva dva rešenja. To je pitanje vremena. Za naše starije drugove, to je vrlo brzo. Želimo, i da nakon njihovog odlaska u penziju, koristimo njihove resurse u punom kapacitetu. Tako to rade mudri ljudi. A SPS je uvek bio svetionik mudrosti.

Ovo govorim hipotetički, jer kod nas nikada nema sukoba koji bi pravili tektonske poremećaje. Ne znam ni šta me pitate, jer nisam upoznat da postoje sukobi visokog intenziteta. Sukobi niskih intenziteta, kao razmena različitih mišljenja su uvek prisutni. Jer da svi mislimo isto, to znači da niko ništa ne misli.

Dosta socijalista, niških funkcionera, ide vrlo brzo u penziju, neki već ove godine, neki sledeće. Da li se pripremate za smenu generacija?

IN: Smena generacija je uvek neminovni proces. I nepovratni. To je potpuno prirodno. Mi, predstavnici srednje i mladje generacije, nismo za to da postoje unutarstranačka plemena, već želimo da imamo samosvesne mlade ljude koji se okupljaju i udružuju na osnovu istih ideja, a sve pod okriljem ideologije koja se nalazi u našem programu. Nemamo vremena da razmišljamo o smeni generacija, ne bavimo se time, jer je to kao proces nešto prirodno nezaustavljivo. I pripremamo se za kadrovska rešenja, sa kojima ćemo izaći već na narednom Kongresu, sledeće godine.

Jedino na čemu radimo, je da ne pravimo diskontinuitet sa politikom naših starijih drugova. Zato i postoji potreba da i sadašnju politiku zajedno dogovaramo. Našželja odnos prema njima je takav da postoji naša velika želja da i nakon njihovog odlaska u političku penziju, možemo uvek da se oslonimo na njihova promišljanja, stavove i znanja. I da budemo uvek tu za njih, kada im to bude potrebno.

Trenutno se bavimo promišljanjima oko jačanja i ujedinjavanja nas samih, ali i svih levih snaga, koje žele da se okupe oko SPS.

I na kraju, da budem potpuno jasan, ko ne vidi vrlo blisku budućnost i ne podržava sigurno nadolazeće snage unutar SPS, taj klizi ka političkoj penziji. Pri tome, tu mislim i na pripadnike svoje generacije ali i mladje unutar SPS. Tu mislim i na sve ostale političke organizacije i na one koji ih predvode. To za mene nije fikcija, to je za mene deterministički sigurno.

Ipak je odbornička grupa podeljena, poslali ste predlog za novog Šefa odborničke grupe i novog člana odbora za imenovanje. Novi šef po predlogu većine odbornika je Nebojša Bogdanović. Služba za Skupštinske poslove ne prihvata takav predlog. Kako je to ista ta služba prihvatila kada su vas menjali?

IN: Pre svega, nije tačno da je naša odbornička grupa podeljena. Ona je bila i biće jedinstvena. Nismo mi, ko zna ko. Mi smo najozbiljniji politički subjekat na političkom nebu u najdużem trajanju. Možda bi to neko voleo, možda su to nečije projekcije? Upoznat sam sa činjenicom da je poslat predlog za promenu šefa odborničke grupe i člana odbora za imenovanje. Razlozi za takav potez su proizašli iz inicijative da se ne gomilaju javne funkcije, a nismo ni bili sigurni da li državni službenici mogu biti odbornici.

Služba za Skupštinske poslove se ne pita oko toga, baš ništa. To nije konstitutivni akt. To je unutrašnje pitanje odborničke grupe SPS. I to, većine u njoj samoj.

Odbijanje takvog predloga od strane Službe, značilo bi da birokrate u tim poslovima uredjuju odnose u SPS-u. Prosto neznanje. Zato nikada nisam nosio kravatu, da ne bih ličio na takve tipove.

Vi, socijalisti ste se stavili u ulogu spašavanja neoliberalnog koncepta i desnih snaga, posebno SNS?

IN: Zato što kolaps kapitalizma, kao što znamo od 1930-ih, nije dobro mesto za humaniste. Levica ne zna, ovog trenutka, kako odgovoriti na ogromnu depresiju kapitalizma. Nije uspela 1930-ih u celom svetu, nije uspela u Britaniji 1981, podbacila je svaki put. Levica nije spremna da nasledi breme propadajućeg kapitalizma. Socijalizam ili nešto bolje od kapitalizma može se pojaviti jedino u vreme rasta kapitalizma, u periodu kada tehnološke inovacije omogućavaju platformu na kojoj možemo saradjivati na temelju socijalističkih principa. To se neće dogoditi zbog sloma proizvodnje, rasula , nezaposlenosti i gladi. Velike greške komunizma dogodile su se zbog toga što smo, navodno, pokušali stvoriti socijalističku utopiju iz urušene ekonomije. Zašto bi sada uspelo, kada nije ni tada?

Kada se politički i vojno stabilizuje region, oporavimo ekonomiju, proizvedemo veču zaposlenost,…, tada možemo da implementiramo svoje principe.

Iz perspektive danas široko rasprostranjenog pesimizma natopljenog cinizmom, oprezni optimizam može se nekome učiniti donkihotovskim, ali u situaciji u kojoj je globalna ekonomija smrtno ranjena, i postoji stvarna pretnja globalne katastrofe, traže se upravo nepotkupljivi hrabri vizionari, eksperti s dozom zdravog idealizma – idealisti s nogama čvrsto na zemlji.

Kakvo je vaše mišljenje o SPS, ima li ona potencijala, u smislu ideja, da nešto promeni?

IN: Zavisi od očekivanja. Možda biste, kada bi nas posetili, bili iznađeni onim što biste tamo zatekli i pomislili da je to ogromna mašinerija. Možda, trenutno, naš rad i ulaganje nije u skladu sa rezultatima ali, verujte na reč, najbolja investicija je uvek investicija u ljude.

SPS je uvek delo u nastajanju. Ono što nam treba je jasna strategija o tome što bi trebali uraditi u sledećih deset godina. Mislim da je SPS partija koja ima najviše potencijala, koji će tek biti realizovan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button