Društvo

Otac napadnute učenice najavio da će podneti krivične prijave

Otac učenice sedmog razreda Osnovne škole "Car Konstantin" koja je 24. januara pogođena kamenom u glavu nakon što su joj vršnjakinje zapretile da će je pretući ako dobije peticu iz nemačkog, najavio je da će podneti krivične prijave za svaki pokušaj falsifikovanja službenih isprava, novostvorenu dokumentaciju i ankete u školi.

Njegove reči preneo je na Fejsbuku njegov prijatelj dr Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine grada Niša i lider niških socijalista, koji je i prvi progovorio o nasilju kome je devojčica bila izložena.

Povod za reagovanje oca devojčice bilo je saopštenje direktorke škole Gordane Milošević u kojem je navedeno da je škola o nasilju obaveštena od školskog policajca, a da je nakon toga “sprovedena je anonimna anketa među učenicima”.

„Oko 13.50 se desio napad, ćerka nam se javila i ja sam je odveo u policijsku stanicu Medijana. Inspektor je, za vreme razgovora, pozvao školskog policajca i obavestio šta se desilo. Dan nakon toga, u toku prepodneva, ja sam pozvao direktorku i došao u školu, gde su pored nje bili pedagog, psiholog, sociolog i razredni starešina. Koliko ja znam – škola je za događaj saznala od policije, a razredni starešina od majke deteta, koja joj je pustila poruku. Inače, podneću krivične prijave za svaki pokušaj falsifikovanja službenih isprava, novostvorenu dokumentaciju i ankete. Direktno sam obavešten da je zadnji sociometrijski test urađen 1. novembra 2023.godine“, preneo je u Novaković u objavi na Fejsbuku reči oca devojčice.

Novaković je za Niške vesti kazao da je škola u saopštenju za medije navela i da se nemili događaj nije dogodio u školi, pa nisu reagovali.

„Obrazovanje i vaspitanje dece ne dešava se samo u školi. Šta ako dete za veliki odmor ide u prodavnicu, šta se dešava na ekskurziji, šta se dešava na dečijim rođendanima“, izjavio je Novaković.

Prema njegovim rečima, za proteklih godinu dana čak 23 učenika napustilo je školu „Car Konstantnin zbog vršnjačkog nasilja.

Zamenik predsednika Skupštine grada Niša i lider niških socijalista, dr Igor Novaković; Foto: B. Lj.

„Na sociometrijskom testu koji je rađen 1. novembra u odeljenju u kome se nalazila napadnuta učenica čak 26 učenika je ukazalo na devojčicu koja je napala kao na devojčicu koja vrši nasilje nad svima njima. Nikakva akcija nije proizašla iz toga, a taj test se baš radi iz razloga da bi se nešto preventivno uradilo, da se ne bi dešavali incidenti. Psiholog je odradio dobar deo posla, ali je menadžment škole zakazao“, rekao je dr Novaković.

On je istakao da je škola bila u obavezi da obevesti Centar za socijalni rad, kako bi ta ustanova odredila mere. U niškom Centru za socijalni rad kazali su za Niške vesti da iz škole „Car Konstantin“ nisu dobili zvanično saopštenje o napadu na učenicu.

U Višem javnom tužilaštvu u Nišu je rečeno da se preduzimaju sve neophodne radnje radi utvrđivanja relevantnih činjenica, ali da ne mogu da pruže više informacija jer se radi o maloletnicima.

Direktorka škole Gordana Milošević je istakla da je obavljen razgovor sa učenicama i njihovim roditeljima, na koje je ukazano od strane roditelja napadnute učenice, pregledani su snimci sa školskih kamera kako bi se utvrdilo da li je bilo ikakvih sukoba u školi prethodnih dana koji bi uslovili napad, te da policija utvrđuje šta se desilo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Tuzilastvo u Nisu ne postoji. Korumpirano je i zivi su neradnici, tako da podnosenje krivicnih prijava ne znaci nista. Jedino sta ostaje je da se sami organizujemo i stitimo svoju decu od nasilnika i njihovih roditelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com