Politika

I na protestu u Nišu šetalo se do RTS-a

U Nišu je večeras održan jedanaesti po redu protest “1 od 5 miliona” na Trgu kralja Milana, a i Nišlije su šetale ovog puta do zgrade dopisništva RTS-a, gde su upaljene “baklje slobode”.

Protest je počeo minutom ćutanja za žrtve nastradale u NATO bombardovanju 1999. godine, a prva se okupljenim građanima obratila narodna poslanica Sanda Rašković Ivić.

“Čujem u nedelju dolazi veliki cirkus u vaš divni grad. I danas se popisuju ljudi da dođu i dočekaju takozvanog velikog, voljenog vođu. A on ima obraza da dođe u Niš na godišnjicu bombardovanja. U Niš koji je toliko razaran i ubijan. On, koji je u vreme bombardovanja dobijao “besne” stanove u Beogradu”, rekla je sa govornice Sanda Rašković Ivić.

Ona je navela da je Srbija sve siromašnija, zatvorenija i da je sve mračnije, ali, dodala je, stvari su počele da se menjaju od prethodnog vikenda kada je grupa građana i opozicionih lidera ušla u RTS i zahtevala da se prekine medijski mrak.

“Kada smo blokirali zgradu Predsedništva, on je rekao da se ničega ne boji i da će ostati sa svega nekoliko “Kobri”. A na nas, goloruki narod, on je poslao nekoliko prstena, kordona Žandarmerije”, kazala je Rašković Ivić.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, rekao je da ono što čeka građane koji protestuju može biti i trka na 100 metara, ali može biti i maraton.

“Danas sam bio u Žitorađi. Ali tamo odavno ne rađa žito, zato što ima previše kukolja. Kukolja ima u celoj Srbiji, zato što je u svakoj opštini kandidat bio mali Vučić, iza koga je stajao veliki Vučić”, rekao je Lutovac.

On je poručio da građanima treba vlast na lokalnim samoupravama koja će njih pitati šta da grade i šta da rade, a ne da dolazi neko iz Beograda i odlučuje o njihovoj sudbini.

“U Žitorađi žele da sruše stadion i naprave bazen koji niko ne želi tamo. Pa u čije ime to rade? Čovek koji je otišao u Opštinu da odnese peticiju prebijen je. Samo zato što je tražio da se preda inicijativa da se stadion ne ruši. A oni koji su ga prebili prijavili su ga. Žrtvu su pretvorili u nasilnika! I to nije izuzetak, to je pravilo koje šire celom Srbijom”, kazao je Lutovac.

Lutovac je dodao da je nasilje u Srbiji sveopšte, nad građanima, nad institucijama, nad pravnom državom i nad zdravim razumom.

“I onda, kada gledate njihove medije, zapitate se: pa gde je taj raj o kome pričaju? Zato su građani došli pred RTS, da vide gde je taj raj o kome pričaju, kad svi znaju da je kod kuće prazan frižider i prazni džepovi”, rekao je Zoran Lutovac.

Nakon govora, okupljeni građani krenuli su u mirnu protestnu šetnju do zgrade dopisništva RTS-a. Organizatori su na kraju šetnje najavili naredni protest, sledećeg petka od 18 časova na Trgu kralja Milana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com