Politika

Protest zbog gradnje na staroj ciglani

Učesnici protesta "Stop urbanističkom nasilju" koji je sinoć održan ispred Skupštine grada Niša zatražili su od gradskog rukovodstva poništavanje planskih dokumenata koji omogućavaju gradnju stambenog naselja sa 2.500 stanova na prostoru stare ciglane.

Na skupu koji su organizovali Srpski pokret Dveri, stranka Zajedno za Srbiju i Udruženje građana “Nišlije da se pitaju” istaknuto je da će betoniranje poslednje zelene oaze površine tri i po hektara, izazvati još veće poplave u tom delu grada, dodatno zagaditi vazduh i ugroziti bezbednost građana pojave klizišta.

“Izmenom urbanističkih planova investitoru je omogućeno da na tom zemljištu ostvari profit od oko 70 miliona evra, a građani će dobiti betonski vodopad i nove poplave. To zemljište ni sada ne može da apsorbuje sve padavine, a kamoli kada 90 odsto stabala bude posečeno”, potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković.

Potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković

Ona je kazala da je investitoru omogućeno da kupi zemljište od Akcionarskog društva “Ćele kula”, iako se taj prostor nalazi u postupku restitucije, tvrdi.

“Sve je krenulo 2021. godine kada je promenjen Generalni urbanistički plan i kada je odlučeno da se u Nišu mogu da grade soliteri od 50 metara. Grad koji je gradio car Konstantin rešili su da pretvore u kič bajku iz Majamija”, izjavila je Milenković Kerković.

Ona je istakla da je protekle dve i po godine, podnela više od 50 primedbi na izmene urbanističkih planova, ali da ni jedna njena primedba nije usvojena, već je samo usvojena primedba investitora da se prostor stare ciglane iz javnog prevede u mešovitu namenu.

Predsednik Gradskog odbora stranke Zajedno za Srbiju Slaviša Dinić podsetio je da su stanovnici Matejevca protestima ispred Skupštine grada uspeli da se izbore da brdo iznad njihovog sela ne bude dato investitoru.

Organizatori protesta najavili su da će uskoro na prostoru iznad stare ciglane saditi drveće i organizovati druženje građana koji se protive izgradnji stambenog kompleksa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Tamara htela da prisvoji staru ciglanu i da je spoji sa svojim placevi a prema a teni ali. Je neko preduhitrio. Šteta. Ima opasniji pasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com