Promo vestiZdravlje

Hranom protiv godina – živeti duže, živeti lepše

Da li se hranom mogu izbrisati godine? Adekvatna , balansirana i zdrava ishrana zaista može blagotvorno uticati na zdravlje, a osnova lepog spoljašnjeg izgleda jeste zdrav organizam. Ali može li hrana biti svojstveni „anti-age“ ili eliksir trajne mladosti?

Anti-age možda sasvim ne može da bude, ali može biti „pro-age“. Ukoliko se prvi put susrećete sa ovim terminom, on znači – ići ukorak s godinama, a ne protiv njih. Nova pro-age filozija ne kosi se sa anti-age trendom, samo doprinosi balansu između dostupnih estetskih tretmana, ishrane i svakodnevnog života, a u cilju što lepšeg i prirodnijeg izgleda i dugovečnosti. Ako se sve ovo uskladi i dobro izbalansira, zastupnici pro-age koncepta poručuju da pedesete mogu biti nove trideste.

Nije tajna da žene u proseku žive duže od muškaraca, ali šta je tajna njihove dugovečnosti? Brojna se istraživanja bave ovom zagonetkom, ali verovatno je da je za nju bitan splet različitih činilaca, posebno genetike i životne sredine. Poznato je da najduži životni vek imaju ljudi koji žive na ostrvima. Počev od Japana, pa do manjih, udaljenijih, i mnogo manje ekonomski naprednih ostrva. Telesna aktivnost, domaća ishrana, dovoljno sna i odmora, ali i način gledanja na svet, mogli bi biti recept.

Žena s najdužim životnim vekom bila je Jeanne Louise Calment, Francuskinja koja je doživela 122. rođendan, a imala je uzrečicu „Ako nešto ne možeš promeniti, ne brini o tome“. Bila je izvrsnog zdravlja tokom čitavog života, a bicikl je vozila do 100-tog rođendana. Nije bila posebno okupirana zdravljem i imala je poprilično opušten doživljaj života i sveta oko sebe. Zdravlje i mladolik izgled pripisivala je maslinovom ulju koje je konzumirala i nanosila na kožu. Jako je volela vino porto i čokoladu. Opisivali su je kao vrlo smirenu osobu, a britkost uma zadržala je do kraja života.

Šta mi možemo učiniti za sebe kako bi izgledali mladoliko, osećali se dobro u vlastitoj koži i živeli duže? U prvom redu, za to je potreban holistički pristup. Svima je poznato da lepota dolazi iznutra i da je barem delimično u očima promatrača. Zato način života uveliko utiče na naš izgled i utisak koji ostavljamo na ljude oko nas. Kvalitetna hrana i individualni plan ishrane, praćenje i korekcija navika u ishrani od strane iskusnog nutricioniste, eventualna primena dodataka ishrani – osnova su za pravilan i delotvoran pristup. Tek kada je ovo ispunjeno, mogu na red doći prilagođeni kozmetički i anti-age tretmani usklađeni sa pravilnom fizičkom aktivnošću i dovoljno sna.

Longa Vita poliklinika
Učitelj Tasina 9a
018/307-251
069/11-22-358
FaceBook
LongaVita.rs

Koje su to namirnice koje brišu godine?

Prvi, kratak i tačan odgovor –pre svega namirnice biljnog porekla. Voće i povrće, posebno ono bogato antioksidansima poput tamnog bobičastog voća, agruma i kivija. Za brz i mladalački metabolizam važno je unostiti i namirnice bogate vitaminom C (raznobojno voće i povrće, prirodni voćni sokovi), kalijumom (banane, kajsije, breskve, narandže, paradajz, krompir) i sumporom (špargle, gorko povrće) – sve ove namirnice su čistači našeg organizma. Treba izbegavati preslanu i prezačinjenu hranu. So zadržava vodu, te je treba ograničiti u ishrani. Poželjno je ne preterivati sa šećerom, posebno belim, i zameniti ga medom, javorovim i agavin sirupom ili stevijom. Kolače je poželjno praviti sa ovsenim pahuljicama i integralnim brašnom, a bez belog brašna i šećera. Poželjni su i dezerti na bazi tamnog bobičastog voća i jogurta te crna čokolada s visokim procentom kakao delova. Sreća nas koji živimo blizu mediterana, jeste da je upravo mediteranska kuhinja ona koja je optimalna za mladolikost i dugovečnost, kao i za zaštitu od hroničnih bolesti današnjice.

Da li mi je potreban individualni plan ishrane?

Još jedan kratak odgovor – svakome od nas je potreban plan ishrane. I onima koji nikada nisu imali problem sa viškom kilograma, i trenutno se osećaju dobro. Makar na početku nove životne dobi veoma blagotvoran može biti razgovor sa nuticionistom, rađenje testa intolerancije na hranu, i korigovanje navika. Neke ćemo namirnice voleti celog života, ali one ne deluju na naš organizam podjednako u tridesetim, kao u pedesetim, a mi upravo želimo da pedesete budu nove tridesete, zar ne? Zdravstveni sistem Poliklinike Longa Vita nudi vam usluge nutricionističkog savetovanja sa iskusnim nuticionistom, sveobuhvatan test intolerancije na hranu i izradu individualnog plana ishrane. Longa Vita Aesthetica, kao najopremljeniji centar za estetsku medicinu sledeća je stanica na putu „ukorak s godinama“. Javite nam se, vratite se u tridesete, ili učinite da potraju duže.

[iframe src=”https://www.google.com/maps/embed?pb=!1m18!1m12!1m3!1d2902.917545529991!2d21.893778415975195!3d43.31598547913426!2m3!1f0!2f0!3f0!3m2!1i1024!2i768!4f13.1!3m3!1m2!1s0x4755b0b1cd1650fd%3A0x41f80c88befe7960!2zVcSNaXRlbGogVGFzaW5hIDlhLCBOacWh!5e0!3m2!1sen!2srs!4v1500976642701″ width=”600″ height=”450″ frameborder=”0″ style=”border:0″ allowfullscreen]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com