Kultura

Histori Film Festival u Nišu

Hrvatski Histori Film Festival u okviru turneje po Srbiji gostuje u Nišu 2. i 3. decembra. U okviru festivala u maloj Sali Niškog kulturnog centra biće prikazana četiri filma.

Projekcije počinju u 19 časova, a ulaz je besplatan.

Histori Film Festival je jedinstveni međunarodni festival istorijskih dokumentarnih filmova, žanr koji u poslednje vreme privlači sve više pratilaca.

Istorijski filmski festival osnovan je sa idejom da gledaocima i poznavaocima dokumentaristike ponuditi uvid u savremenu filmsku i TV produkciju istorijskih dokumentarnih filmova. Otuda i naziv Histori Film Festival. Ovoga puta ponudili smo ostvarenja koja govore o ljudima i događajima, poznatih široj javnosti. Filmovi otkrivaju detalje iz njihovih života o kojima se malo ili uopšte ne zna“, kaže Dejan Dabić urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Festival je krenuo iz Rijeke 2017. godine u organizaciji Istra filma.

Foto: NKC

Međunarodni festival istorijskog dokumentarnog filma održan je ove godine treći put u Rijeci. Pokretač festivala je poznati riječki autor velikog broja dokumentarnih i kratkometražnih filmova, Bernardin Modrić, osnivač “Istra filma”. U sali Niškog kulturnog centra počinje prva turneja ovog festivala u Srbiji gde će biti predstavljeni najatraktivniji filmovi sa prethodnih festivala“, dodaje Dabić.

Specijalni gost projekcija biće reditelj Bernardin Modrić iz Rijeke, direktor History Film Festival-a.

Foto: NKC

Prvog dana festivala, u ponedeljak 2. decembra od 19 časova, biće prikazan film „Donald Tramp, anatomija jednog čoveka“. Reditelj filma je bivši francuski ministar za kulturu, Frederik Miteran.

Film govori o 45. predsedniku SAD, Donaldu Trampu, kroz istraživanje njegove lične istorije pokušava da odgovori na pitanje ko je on zapravo.

Drugi film je „Liga izuzetnih plesačica“ poznate kanadske rediteljke Rame Rau. Film istražuje svet striptiza i zabave zgodnih plesačica koje su svojevremeno u Las Vegasu budile mušku maštu do neslućenih razmera. Projekcija počinje u 20 časova.

Drugog dana festivala, od 19 časova, ljubitelje dokumentarnih filmova očekuju, takođe, dva filmska ostvarenja.

Foto: NKC

Film „Če Gevara, iza mita“, dokumentarac francuskog reditelja Tankreda Ramona, pola veka nakon smrti slavnog revolucionara, vodi nas na autentično putovanje s ciljem dekonstrukcije/rekonstrukcije mita o slavnom gerilcu.

Slovenački film „Tomos, made in Yugoslavia“ reditelja Petera Lebana istražuje kulturni i sociološki fenomen čuvenog „Tomosa“ koji od nekadašnjeg jugoslovenskog, u neku ruku, postaje i globalni fenomen.

Histori Film Festival posle Niša, nastavlja u Domu kulture Studentski grad na Novom Beogradu, a završava u Кulturnom centru Novog Sada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com