Društvo

Gradilište u OŠ Mika Antić rizik za mališane, izvođači sa radovima kasne godinu dana

Najveća niška Osnovna škola godinama čeka nove učionice i salu Dvorište jedne od najvećih škola u Nišu “Miroslav Antić”, u kome se grade nove učionice, kabineti i fiskulturna sala, godinama je zatrpano šutom, džakovima, cementum, smećem, prozori novih učionica razbijeni kamenicama, a izvođači angažovani na ovom projektu, više od godinu dana kasne sa završetkom radova.

Od 2012. godine kada je postavljen kamen temeljac, mališani preskaču gađevinski materijal kako bi ušli u svoje učionice, ali je stanje odmaklo kontroli kada se, kako kažu roditelji čija su deca đaci ove škole, “stalo” sa radovima, pa je gradilište tik uz školu postalo rizično po život dece.

Kroz neobezbeđen prolaz, đaci ulaze na gradilište

“Ograda kojom je objekat obezbeđen je propala i oštećena, pa se starija deca tu provlače, ulaze na gradilište, penju se po krovovima. Deca ko deca, nestašna su i radoznala, ali na nadležnim je da obezbede gradilište, ipak je ovo škola. Mi već 6 godina gledamo ovaj haos ovde i nikako da to završe”, kaže roditelj Marina S..

Računali su, dodaje ona, i na novu fiskulturnu salu, koja bi rasteretila postojeću, koja često nije na raspolaganju njihovim mališanima kada se u NIšu održavaju turniri i takmičenja.

Iščekivali su, kaže, i da će deca iz ovog naselja odavno već sesti u nove klupe i učionice, ali umesto toga, proširenje škole donelo im je samo glavobolju, dok zbog manjka mesta, mnogi roditelji decu upisuju u susedne.

Vrata i prozori više puta razbijeni

Ideja da se ova škola u niškom naselju Durlan koja danas broja više od 1100 đaka proširi, proistekla je iz činjenice da “Miku” svake godinu upiše i do 20 odsto više đaka. Proširenje dodatnim učionicama i kabinetima trebalo je da rasteretili prepuni kapacitet škole, tvrdi njen direktor Miloš Stanković, ali pred izvođačima radova koji sve sporije obavljaju radove, nemoćan je, kaže, i on sam.

Miloš Stanković, direktor OŠ “Mika Antić”

“Mi radimo u skučenim uslovima, više nego potrebne su nam nove učionice. Svakodnevno smo na udaru kritika javnosti zbog toga što radovi teku sporo, što su rokovi probijeni. Ja sam se obraćao i gradskoj vlasti da se radovi ubrzaju, da se rokovi ispoštuju, obraćali smo se i građevinskoj inspekciji u vezi zaštitne ograde koja je predstavljala rizik za đake, radimo sve što je u našoj moći, ali to jednostavno nije do nas, škola nema veze sa projektom”, rekao je Stanković.

Projekat je započet krajem 2012. godine na inicijativu tadašnjeg izvršnog direktora Direkcije za izgradnju grada Branislava Jovanovića, a za njega je, kako kaže, bilo izdvojeno blizu 80 miliona dinara i to 80 odsto sredstava iz budžetske kase, dok je 15 miliona dinara dao grad.

“Skoro 80 odsto novca je bilo obezbeđeno u tom momentu. Kada se vlast promenila, stalo se sa projektom. Zamišljeno je bilo da se sa Fakultetom fizičke kulture napravi zajednički projekat, da velika postojeća sala u sklopu škole “Mika Antić” bude nastavna baza fakulteta do 15 sati, da tu treniraju studenti, a da đaci koriste novu salu koja će biti izgrađena, kao i da koriste novoizgrađene kabinete i učionice koje su im neophodne. Mi smo sa tim projektom prošli kao jedinstven takve vrste. Šta se uradilo ne znam, ali godinama ne mogu da završe radove”, ističe Jovanović.

Niko od izvođača radova firme “Centum” nije odgovarao na telefonske pozive novinara, kako bi obrazložio zašto se više od godinu dana kasni za završetkom radova u ovoj niškoj školi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com