Ekonomija

Grad Niš naredne godine planira budžet od 13,4 milijarde dinara

Predlogom budžeta grada Niša koji je objavljen na zvaničnom gradskom sajtu, a o kome su gradjani mogli da se izjasne na sinoć održanoj javnoj raspravi u Gradskoj kući, predvidjeno je da budžet Niša u 2023. godini iznosi 13,4 milijde dinara, što je za 1,6 milijardi više u odnosu na budžet za 2022. godinu.

Zamenica načelnice Uprave za finansije Nina Ilić izjavila je da će osnovni prihod grada u narednoj godini biti porez na zarade zaposlenih.

„Taj porez predstavljaće preko 50 odsto ukupnih prihoda grada i to zahvaljujući rastu broja zaposlenih. Drugi po značaju prihod biće porez na imovinu, ali ne kao namet već kao povećanje oporezivih površina i povećanje broj poreskih obveznika“, izjavila je Ilić.

Prema njenim rečima, na trećem mestu u budžetu biće prihodi od doprinosa za uredjenje gradjevinskog zemljišta zbog toga što se „na svakom koraku u gradu gradi“.

Foto: B.LJ.

Ona je kazala da će budžet grada u narednoj godini biti „razvojni i socijalni“, jer ni jedno davanje iz budžeta neće biti smanjeno, već će mnoga davanja biti povećana.

„Sve ono što je do sada bilo plaćano preko Uprave za društvene delatnosti, socijala, predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, primarna zdravstvena zaštita, narodna kuhinja i još mnogo toga, ništa nije smanjeno. Najveća izdvajanja su upravo za tu upravu, 32,8 odsto ukupnog budžeta“, izjavila je Ilić.

Ona je kazala da je za investicije poput izgradnje puteva, kanalizacione i vodovodne mreže planiramo 1,15 milijardi dinara.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da grad Niš može da se pohvali da na računu stalno ima milijardu do 1,5 milijardi dinara.

„Trenutno na računu imamo 1,1 milijardu dinara. Deo para će biti potrošen do kraja godine, ali ne sve ne želimo da se razbacujemo“, istakla je Sotirovski.

Ona je kazala da su prihodi budžeta grada uvećani jer je broj zaposlenih dostigao 83.000, a broj nezaposlenih smanjen na 20.000 sa 36.000, koliko je bilo nezaposlenih lica u 2016. godini.

„Nikada se više nije radilo nego u ovoj godini. Rezultate ne vidi samo onaj ko ne želi da ih vidi“, izjavila je Sotirovski.

Foto: B.LJ.

Odbornik opozicione odborničke grupe u Skupštini grada Niša Branislav Jovanović upozorio je na javnoj raspravi da budžet ne prati drugi po važnosti dokument u gradu, a to je Program izgradnje grada.

„Ranije se taj dokument mnogo ranije sastavljao, išli smo od sela do sela, od naselja do naselja i pitali ljude šta je potrebno da se izgradi. Sada se ne zna ni ko taj dokument treba da uradi, da li Direkcija za izgradnju grada ili Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj“, istakao je Jovanović.

On je kazao da bi grad mogao mnogo više da ulaže u izgradnju kada bi poslušali savete opozicije o spajanju pojedinih gradskih komunalnih preduzeća i pronalaženju strateškog partnera za gradnju akva parka.

„Pronalaženjem strateškog partnera uštedela bi se milijarda dinara, a 300 miliona dinara godišnje štedelo bi se kada bi „Gorica“, „Mediana“ i „Parking servis“ kao nekada bili jedno preduzeće“, naglasio je Jovanović.

On je rekao da je i pitanje čemu služe gradske opštine kada nemaju nikakve nadležnosti, a troše godišnje milijardu dinara.

Gradjani koji su prisustvovali javnoj raspravi zamerili su rukovodstvu grada da nedovoljno lobira u Vladi Srbije za dobijanje sredstava iz državnog budžeta, kao i to da je javna rasprava zakazana nepuna 24 sata pre održavanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com