Društvo

Usvojen rebalans budžeta, umanjen za 640 miliona dinara

Niški odbornici na današnjoj sednici, poslednjoj ove godine, usvojili su poslednji rebalans budžeta koji je umanjen za 640 miliona dinara. Kako je najavljeno, deo od 640 miliona, koja su izdvojena rebalansom opredeljena su za troškove eksproprijacije, a neki slučajevi su okončani i sudskim presudama u korist građana.

„Za 640 miliona dinara smanjujemo onaj plan, obzirom na to da neki ugovori do kraja godine neće doći na realizaciju i nema razloga da se taj novac ne preusmeri na stvari koje mogu da se plate do kraja godine, tako da ćemo to i uraditi u skladu sa zakonom. Pokazalo se da je bilo više para u budžetu ove godine nego prethodne, za šta smo ponosni, jer to znači da nam je više zaposlenih u gradu“, pojašnjava gradonačelnica, Dragana Sotirovski i dodaje da je ovim rebalansom predviđeno i plaćanje sudskih sporova i troškova, koji su zadesili Grad zbog tužbi građana koje Grad nije isplatio za oduzeto zemljište.

Gradonačelnica pojašnjava da gradska vlast sada ima drugačiji pristup i da u procesu eksproprijacije odgovorno prvo isplate vlasniku zemljište koje je oduzeto pa se tek ide u realizaciju, ali i da Grad više košta plaćanje sudskih troškova, nego što bi koštala sama eksproprijacija.

Prema rečima Nine Ilić, načelnica za finansije, novom preraspodelom budžeta niko od korisnika neće biti oštećen.

„Niko nije uskraćen za ono što treba da dobije iz budžeta, ni socijala, ni dečja zaštita, ni porodice sa decom, već je planirano više sredstava, nije bilo korisnika kojima je trebalo to isplatiti. Druga stvar je da nam se pojavila situacija koja nam je otprilike i očekivano, da smo imali obaveze koje treba izvršiti prema vlasnicima zemljišta za eksproprijaciju i prema nekim sudskim presudama koje su nam došle nakon vođenja sudskih sporova“, ističe ona.

Ilić navodi da rebalans nikako ne znači smanjivanje nečega što je bilo potrebno, već samo usklađivanje sa potrebama koje su se javila na kraju godine.

“Ovim rebalansom će ostvarenje prihoda i rashoda na kraju godine biti preko 90 posto”, kaže Ilić.

Podsetimo, na poslednjoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada Niša, pred odbornicima su se našli programi poslovanja javnih gradskih preduzeća i ustanova za 2024. godinu, kao i rešenje o imenovanju vršioca dužnosti direktora ustanove Dečiji obrazovno rekreativni centar Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com