DruštvoEkonomija

Grad Niš će u većoj meri koristiti usluge Regionalnog centra za profesionalni razvoj u obrazovanju

Regionalni centar za profesionalni razvoj u obrazovanju je ustanova koja osim prostora za održavanje seminara i drugih nastavnih aktivnosti, raspolaže i sa smeštajnim kapacitetima i kao takav interesantan je i gradu. Ovo javno preduzeće trebalo bi u većoj meri Grad da koristi za svoje namene, pogotovu za smeštajne kapacitete kada organizuje simpozijume, poput tradicionalnog “Niš i Vizantija”, zaključak je gradskog veća.

 

“Ohrabruje činjenica da je na sednici gradskog veća pružena dodatna podrška ustanovi u smislu da će Grad više koristiti naše kapacitete i na tome im se zahvaljujem”, kazala je medijima direktorka Danijela Marković.

Prema rečima direktorke te ustanove u 2019., mnogo je više bilo aktivnosti za korisnike van obrazovanja, oko 600 aktivnosti za 18 hiljada korisnika, dok je za zaposlene u obrazovanju organizovano oko 230 aktivnosti za oko 6.500 nastavnika. To znači da je 26.000 ljudi prodefilovalo kroz ustanovu koristeći različite usluge.

Primarna delatnost ustanove jeste usavršavanje nastavnika, a sekundarna jeste pružanje tehničke podrške korisnicima van obrazovanja i usluge smeštaja korisnika. Usluge smeštaja je u centru koristilo oko 2.000 ljudi.

Danijela Marković, direktorka Regionalnog centra za profesionalni razvoj u obrazovanju

“Smeštaj u jednokrevetnoj sobi, noćenje sa doručkom košta 2.030, u dvokrevetnoj, po osobi 1.760, a u tu cenu je uračunata i boravišna taksa”, objasnila je Marković većnicima.

Regionalni centar za obrazovanje i profesionalni razvoj zaposlenih u 2019. godini poslovao je pozitivno i čak oko pola miliona dinara uplatio gradu. Na sopstvenom računu je bilo oko 1,5 miliona dinara. Izmirene su sve obaveze ustanove, plaćeni su dobavljači, isplaćeni svi honorari. Ove godine zbog situacije sa koronavirusom neće biti u takvoj mogućnosti, rekla je direktorka obrazlažući izveštaj o radu na gradskom veću.

“Do kovida bilo je mnogo aktivnosti kako u samom centru tako i van u regionu. Za vreme pandemije nismo bili u mogućnosti da organizujemo obuke van grada, ali jesmo u samom Centru. Dok su vremenski uslovi dozvoljavali kombinovali smo organizaciju obuke u samom objektu i u dvorištu. Što se tiče organizacije u samom objektu, obuke smo organizovali poštujeći sve epidemiološke mere, pa smo tako u sali organizovali obuke za do 30 ljudi, a u učionicama maksimalno 12, uključujući i predavače”, objasnila je Marković.

Foto: V.M.

Regionalni centar je prva institucija u Srbiji regionalnog tipa za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju.

Osnovan je kroz projekat “Podrška kraljevine Norveške osnivanju Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju”, u kome su partneri bili Vlada Кraljevine Norveške, Ministarstvo prosvete i Grad Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com