Društvo

(FOTO) Meditira u šortsu na snegu i ledu, kupa se u ledenoj reci: SRPSKI LEDENI ČOVEK ovako živi

Vladimir Stevanović iz Leskovca proglašen je za srpskog ledenog čoveka, jer se već dugi niz godina izlaže ekstremnoj hladnoći i time jača imunitet i mentalnu snagu.

Njegova biografija je veoma bogata i zanimljiva. Može se reći da je svestran čovek. Po zanimanju je arheolog, radi u Leskovcu kao viši kustos i instruktor borilačkih veština, a takođe je i pisac.

Za ledene veštine počeo je da se interesuje veoma rano, kada je neprestano imao probleme sa respiratornim organima. Kako kaže, veoma često je bio izložen antibiotskoj terapiji, a pomaka nije bilo. Bolesti su se vraćale, pa je rešio da sam preuzme stvar i bavi se drugačijom vrstom medicine. Tada je počeo sa tuširanjem hladnom vodom kako bi prirodno ojačao imunitet.

Vladimir Stevanović po ledenoj kiši na planini Gramada 2024. godine/Foto: privatna arhiva

„Sa osamnaest godina sam počeo da se tuširam hladnom vodom, nakon toga sam počeo da proučavam razne tehnike izdržljivosti na ekstremno hladnoj temperaturi, počeo da se bavim meditacijom na hladnoći, kao i ninđucu borilačkom veštinom, a sve to je unapredilo moje zdravlje i ojačalo imunitet.“

Vladimiru je inspiracija za ovako nešto bio ruski iscelitelj Porfirije Ivanov, koga takođe zovu ruskim ledenim čovekom, a koju je u Sibiru hodao samo u donjem vešu, kupao se u ledenoj vodi i ljude polivao ledenom vodom i uspešno ih isceljivao. Osim njega, od davnina su ovu metodu primenjivati budistički monasi. Rusi i mnogi drugi u skandinavskim zemljama.

Srpski ledeni čovek Vladimir do sada je osvojio jedanaest planina na ekstremnoj hladnoći, samo u šortsu. Na Besnoj kobili popeo se 2021. godine, na minus sedam stepeni, a sve to trajalo je oko pet sati.

„I nakon toga nisam se razboleo, već je moj imuni sistem samo jačao. Od kada praktikujem meditaciju na hladnoći, zdravlje mi je znatno bolje.“

Osim meditacije, korišćenja tehnike disanja iz joge na hladnoći, planinarenja bez odeće, Vladimir se kupa u hladnim rekama i jezerima, jer se vodi time da svako telo može samo da proizvede toplotu (termogeneza).

Vladimir Stevanović/”Ketsu in” meditacija

Sva lična iskustva vezano za ledene veštine, on je zapisao u svojoj knjizi „Ledena veština.“

Inače, Vladimir naglašava da sve što radi bazira se na naučnom sistemu, ništa nije izmislio on sam, samo se vodio nekim tehnikama iz tradicionalne medicine.

Isto tako, deo tradicije ninđucu veštine kojom se bavi, bila je šugendo praksa koja je podrazumevala izlaganje niskim temperaturama na planinama, ledu i vodi kako bi čovek testirao i ojačao svoj duh i telo. Osim toga, vežbe disanja iz joge generišu toplotu u telu zahvaljujući metabolizmu koji se aktivira.

Vladimir Stevanović/Joga vežba stoj na glavi na Besnoj kobili/Foto: privatna arhiva

Vladimir naglašava da telo pamti ono čemu ga učimo, a psihološke barijere su nešto veoma važno za bilo koji poduhvat.

On je uspeo da svoje telo navikne na hladnoću i naučio ga da mu to bude „prijatno“, a time pokazuje da svako može sam da stvori imuni sistem.

Vladimir Stevanović/Vrh planine Rtanj 2023. godine/Foto: privatna arhiva

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com