Društvo

Evo ko su dobitnici Nagrade “11. januar”

Vojni orkestar Niš, Vatrogasna spasilačka brigada i frontmen grupe Kerber Goran Šepa, dobitnici su najznačajnijeg priznanja Grada Niša, a nagrade su im dodeljene danas na svečanoj sednici Skupštine grada.

Niški vojni orkestar odlučio je da novčani deo nagrade uruči Centru za pružanje socijalnih usluga “Mara”.

GORAN ŠEPA – GALE KERBER

Goran Šepa – Gale perjanica je i predvodnik benda „Kerber“, koja je obeležila 40 godina postojanja. Kao bend su uspeli da sačuvaju sebe, svoju muziku i publiku. Sama činjenica da jedan rok bend toliko dugo opstaje na sceni podložnoj najekstremnijim uticajima i trendovima, govori da se radi o grupi postojanog muzičkog opredeljenja. Svojim koncertima po svetu, nekadašnjoj Jugoslaviji, te nastupima na našim prostorima, ovaj sastav ostavio je dubok trag u muzičkom životu, pa je i sada predmet interesovanja svih medija. „Kerber“ je izdržao sud vremena. Goran Šepa je istaknuti i jedinstveni vokalni umetnik, poznati sportista – kuglaš, veliki humanitarac, nosilac Nacionalne nagrade, on je čovek koji je svom gradu doneo samo najbolje od najboljeg.
Goran Šepa je sa bendom minule godine proslavio velikom koncertu na Letnjoj pozornici u Tvrđavi proslavio četiri decenije rada.

Goran Šepa, prima nagradu
Goran Šepa, prima nagradu

Goran Šepa, poznatiji kao Gale Kerber, rođen je u Nišu 10. avgusta 1958. godine. Uz Tomicu Nikolića i Baneta Božinovića, jedan je od osnivača rok benda Kerber, čiji je frontmen od osnivanja, od 1981. godine. Jedan je od najprepoznatljivijih vokala muzičke scene u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Od pobede grupe na festivalu u Subotici 1983. godine pa do 1996. Kerber je, predvođen Galetom, snimio šest legendarnih albuma: „Nebo je malo za sve“, „Ratne igre“, „Seobe“, „Ljudi i Bogovi“, „Peta strana sveta“ i „Zapis“. Mnoge od pesama sa ovih albuma vremenom su postale kultne i obeležile su istoriju rokenrola na našim prostorima.

Dugačak je spisak nagrada i priznanja koje je kao umetnik, pevač i pravi borac za dobru i kvalitetnu muziku dobio Šepa. Ipak najveće priznanje možda i najdraže mu je ono koje mu svakodnevno dolazi on Nišlija, koji ga vole i poštju kao prvog dana njegove muzičke karijere, jer je i on baš takav ostao, naš a svoj.

Pored srpskog govornog područja, Kerber je kroz istoriju imao nastupe i u Engleskoj, Australiji, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, Austriji, Rusiji itd. Kroz karijeru, Gale je sarađivao sa mnogim velikanima, producentima poput Kornelija Kovača, Gordona Roulija, muzičara Bore Čorbe, Nikole Čuturila. 2022. godine, povodom 40. godina benda objavljena je romansirana biografija benda „Kerber – Hronike troglavog psa“ niškog pisca Miloša Petkovića.

Goran Šepa Gale je renesansni čovek poznat po svojoj doslednosti, jedan od najprepoznatljivijih pojedinaca koje je kroz bogatu istoriju iznedrio Niš, ponosni suprug Svetlane i otac Galine i Sonje, veliki zaljubljenik u muziku i kuglanje, gde je istaknuti član, igrač i predsednik kuglaškog kluba „Čair“.

Nikada nije napustio svoj rodni grad već se neraskidivo vezao za njega, te su i on i grupa Kerber neretko među prvim asocijacijama svima koje put navede u grad na Nišavi.

VATROGASNO-SPASILAČKOJ BRIGADI NIŠ

Uprava za vanredne situacije u Nišu jedna je od organizacionih jedinica Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, koja pokriva teritoriju Nišavskog upravnog okruga, a koji čine: Grad Niš, Opština Aleksinac, Ražanj, Doljevac, Merošina, Gadžin Han i Svrljig. U sastavu Uprave za vanredne situacije u Nišu funkcionišu Vatrogasno – spasilačka brigada Niš, Odeljenje za inspekcijski nadzor i preventivnu zaštitu od požara i eksplozija, Odeljenje za preventivnu zaštitu pri izgradnji objekata i Odeljenje za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom. U toku 2023. godine Vatrogasno-spasilačka brigada Niš intervenisala je ukupno na 1490 događaja, od toga je 1122 požara, a ostalo su tehničke intervencije u saobraćaju, tehničke intervencije sa opasnim materijama, poplave, crpljenja vode, dežurstva i slino. Takođe, u 2023. godini, Vatrogasno-spasilačka brigada Niš pružila je nekoliko internih sadejstava na većim intervencijama u Jagodini, Pirotu, Prokuplju i Leskovcu.

Marko Radovanović, potpukovnik Vatrogasno-spasilačke brigade Niš prima nagradu

Vatrogasno-spasilačka brigada Niš je u 2023. godini učestvovala u međunarodnim misijama. Od 07.02. do 17.02.2023. godine, 4 pripadnika Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina ove brigade, upućena su u Tursku radi pružanja pomoći na otklanjanju posledica zemljotresa i angažovanju na akciji spasavanja iz ruševina. U toku 2023. godine, Vatrogasno-spasilačka brigada Nišje u dva navrata angažovana je u međunarodnoj misiji gašenja požara u Grčkoj i to u vremenskom intervalu od 01.08. do 05.08.2023. g. na ostrvu Volos, sa 4 izvršioca i dva vozila, i od 26. do 31.08.2023. g. na ostrvu Sufli sa 6 izvršilaca i jednim vozilom.

Kada su u pitanju veliki požari, treba istaknuti veliki požar koji se 26.11.2023.g. dogodio u bivšoj EI Niš, gde su bili smešteni magacini puni robe na više nivoa i bila zahvaćena površina od nekoliko hiljada metara kvadratnih. Požar je ugašen, a zahvaljujući visokom profesionalizmu vatrogasaca spasilaca, nije bilo povređenih ni poginulih lica i spašeno je oko 25 000 kvadratnih metara poslovnog prostora.

Uprava za vanredne situacije u Nišu permanentno ostvaruje saradnju sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom u vidu stalnih obuka specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina i za rad i spasavanje na vodi, a redovno se vrše obuke vatrogasaca spasilaca u realnim uslovima na multifunkcionalnom trenažeru „ŠTURM“, jedinom u regionu.

Odeljenja za preventivnu zaštitu od požara i eksplozija vrše inspekcijski nadzor iz pomenutih oblasti i bave se izdavanjem uslova za projektovanje, izdavanjem saglasnosti na projektnu dokumentaciju i utvrđivanjem podobnosti objekata za upotrebu u pogledu mera zaštite od požara.

Odeljenje za civilnu zaštitu i upravljanje rizikom bavi se redovnim praćenjem štabova kao i direktnim učešćem u radu Okružnog, Gradskog i opštinskih štabova. Osim toga, vrši i uništavanje eksplozivnih ostataka rata i redovno vrši obuke i održava treninge specijalizovanih jedinica civilne zaštite.

VOJNI ORKESTAR – NIŠ

Prvi pisani dokumenti o vojnom orkestru iz Niša, kao zvaničnoj formaciji srpske vojske datiraju iz druge polovine 19. veka. Evropski put, kojim je Srbija odlučno krenula, nametao je određene standarde u skoro svim segmentima društvene strukture, pa je tako, u sklopu reformi Srpske vojske, „Naredbom Njegovog visočanstva Kralja Milana Obrenovića po milosti Božijoj”, bilo propisano da Moravska divizija sa komandom u Nišu, mora imati u svojoj formaciji i vojni orkestar od 42 muzičara, instrumentalnog sastava. Na čelu orkestra nalazio se „kapelmajstor”, a zamenjivao ga je „tambur-mažor”.

Načelnik Vojnog orkestra Dejan Đorđević prima nagradu; Foto: Niške Vesti

Odlukom Vrhovne komande Srpske vojske, početkom 1915. godine, pri Moravskoj divizijskoj oblasti, osnovana je Muzička podoficirska škola u selu Grejač kod Aleksinca, smeštena u zgradi seoske škole. Pored svakodnevnih redovnih aktivnosti, Vojni orkestar je dao veliki doprinos u formiranju i radu ove škole. Nastava je počela u februaru i trajala je do sredine oktobra 1915. godine kada učenici zajedno sa svojim nastavnicima dele zajedničku sudbinu sa ostatkom Srpske vojske te kreću put Krfa preko Albanske golgote.

Kroz svoju dugogodišnju i bogatu istoriju, niški vojni orkestar je menjao svoje nazive te je tako od „Vojne muzike 13. streljačkog korpusa”, „Orkestra 1, 2, i 3. Varijante”, „Vojnog orkestra 3. Armije”, Odlukom ministra odbrane u 2006. godini dobio naziv „Vojni orkestar – Niš” koji i danas nosi. Kao takav, Vojni orkestar – Niš, danas je neposredno potčinjena jedinica Komande Kopnene vojske, koja na čelu sa komandantom, general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, posebno ceni rad vojnih muzičara, na koje su svi u Kopnenoj vojsci ponosni.

Vojni orkestar – Niš imao je tu istorijsku priliku, da spletom okolnosti a pre svega umećem muzičara i dirigenta, iskoristi svoju šansu i postane renomirani ansambl, dostojan saradnje sa umetnicima evropske i domaće džez i pop scene.

Pored svojih redovnih dužnosti u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, Vojni orkestar – Niš je angažovan na značajnim zadacima u oblasti civilno vojne saradnje i međunarodne vojne saradnje, kroz učešće na obeležavanju važnih istorijskih događaja i kulturnih aktivnosti kako u gradu Nišu tako i na teritoriji cele Republike Srbije. Značajnu ulogu u radu orkestra ima i saradnja sa Gradom Nišom i Pravoslavnom Eparhijom niškom.

Učešćem na međunarodnim festivalima vojnih orkestara u Gracu, Sofiji, Višegradu, Moskvi, Kijevu i Debrecinu, orkestar je dokazao da je dostojni reprezent tradicije i kulture Grada Niša, Kopnene vojske i Republike Srbije. Od 2014 Vojni orkestar Niš uspešno vodi major Dejan Đorđević.

Svečana sednica Skupštine Grada Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com