Društvo

E, MOJA DRŽAVO! Radnici Jure oboleloj od raka danas ipak uručen OTKAZ

Nakon osam meseci borbe sa opakom bolešću, Violeti Petrović je jutros u 10 sati stiglo telefonsko obaveštenje iz Jure da joj nije produžen ugovor o radu. Njoj je 21. marta odstranjena dojka i predstoji joj još oko godinu dana intenzivnog lečenja. Kako je rekla Niškim Vestima, najbitnije joj je da se oseća dobro, sutra će iz fabrike u kojoj je radila oko dve godine uzeti radnu knjižicu, preseliti se na Biro za nezaposlene i postati socijalni slučaj.

Za Violetu Petrović, samohranu majku, javnost je prvi put čula krajem novembra prošle godine, kada je, iako bolesna od raka, dobila otkaz iz fabrike “Jura” u kojoj je radila kao radnica prethodnih 18 meseci.

U fabrici su se pozivali na važeći Zakon o radu, ali su nakon ogromnog pritiska medija i intervencije ministra Aleksandra Vulina i gradonačelnika Darka Bulatovića ipak povukli rešenje o otkazu.

Kako se ispostavilo, do prve prilike.

31. maj je dan kada menadžment ove južnokorejske kompanije odlučuje o produženju Ugovora o radu svojim radnicima i kako je rekla, pouzdano zna da su, uz nju, danas otkaze dobile još dve radnice koje su prethodnih meseci koristile bolovanja.

“Ne mogu da kažem da nisam očekivala. Na bolovanju sam osam meseci, a 21. marta mi je odstranjena dojka i tek mi predstoji još oko godinu dana lečenja. Na svake tri nedelje moram da primim zaštitnu injekciju”, kazala je Violeta čija je budućnost nakon današnjeg otkaza potpuno neizvesna.

Ona tvrdi da ima i jedan veoma sumnjiv rezultat arsena u krvi.

“Nivo arsena u krvi mi je 6, 3. U svim zemljama gornja granična vrednost je 4, osim u našoj, u kojoj je ta vrednost 15. To se kod nas smatra normalnim vrednostima, a znamo da je arsen vrta otrova”, istakla je.

Sada već bivša radnica Jure kaže da joj za invalidsku penziju fali još oko 4, 5 meseci radnog staža, budući da po zakonu mora da ispuni uslov od minimum 5 godina.

“Razgovarala sam i sa gradonačelnikom Bulatovićem, da priča sa menadžmentom Jure,  ali nažalost do dogovora nije došlo. Postoji mogućnost i da sama uplatim radni staž za četiri i po meseca, samo nemam odakle. Bolovanje trenutno kasni dva meseca, a ja moram da hranim i dete”, kaže.

Violeta Petrović će sutra otići do fabrike da uzme radnu knjižicu i sa njom će na Biro za nezaposlene. Napisaće i molbu Centru za socijalni rad kako bi je stavili na listu socijalnih slučajeva.

“Pitali su me u fabrici “da li razmišljam o ponovnom zaposlenju”… invalida od 42 godine svi jedva čekaju da zaposle”, kaže žena koja je na svojoj koži najsurovije osetila nehumanost sistema i dodala:

“Velika Jura 31. maja podeliće trocifren broj otkaza…. a kroz neki mesec opet zaposliti toliko ljudi, i dobiti od države hiljade i hiljade evra za svakog novog zaposlenog…. e, moja državo!”

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com