Zdravlje

Dva najsavremenija aparata za preciznu dijagnostiku uskoro stižu u Niš

Klinici za kardiohirurgiju KC Niš i Medicinskom fakultetu u Nišu uskoro stiže još jedna vredna donacija od komande Američke vojske za Evropu.

Reč je o još dva najsavremenija aparata za preciznu dijagnostiku svih malignih oboljenja, a njihova vrednost je oko 150 000 evra, najavio je direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić.

Real Time PCR aparat Quant Studio 6 Pro i KingsFisher DNA Isolator se u Americi koriste od pre nekoliko meseci, a Niš će biti među prvima gradovima u Evropi koji će raspolagati njima.

Mogućnosti ovih aparata su prosto fascinantne. Reč je o najsavremenijoj tehnologiji koja omogućava preciznu dijagnostiku svih malignih oboljenja sa određivanjem genske specifičnosti tumora, uz individualizaciju terapije. Radiće se ispitivanje svih kongenitalnih poremećaja, a za nas je od posebnog značaja što ćemo moći da radimo ispitivanje kompletne podudarnosti tkiva donora i recipijenta za transplantaciju organa i to za svega tri do četiri sata”, kaže Dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju KC Niš.

Foto: FB Dragan Milic

Niška kardiohirurgija je i ranije dobila vredan poklon od svojih američkih prijatelja. Aparat Quant Studio 5 koji trenutno koristie, na kome je tokom pandemije urađeno na hiljade analiza biološkog materijala na prisustvo virusa Kovid 19, kao i najnoviji aparat „kinesko oko“ (MGISP-960) koji je nedavno instaliran u KC Srbije u Beogradu, mogu da rade 1000-1200 analiza na dan. U poređenju sa novim, to je značajno manje.

Aparat Quant Studio 6 Pro koji nam stiže, može da radi 384 analiza istovremeno, pri čemu se rezultat dobija za samo 30 minuta. To znači da je kapacitet rada neverovatnih 18 000 analiza na dan. Za razliku od mnogih uređaja čiji je stepen greške i do 20%, Quant Studio 6 Pro je nepogrešiv. Veoma je važno i to da aparat može da koristi bilo koji reagens za PCR bilo kog proizvođača na svetu, za razliku od, na primer, “kineskog oka” koji radi samo sa reagensima jednog proizvođača”, objašnjava dr Milić.

Foto: Privatna FB arhiva

Direktor Klinike za kardiohirurgiju nije precizirao kad stiže donacija, naglašavajući da je najvažnije to što će na hiljade naših pacijenata vrlo skoro dobiti mogućnost najbolje i najsavremenije dijagnostike koja se primenjuje samo u najelitnijim institucijama u svetu.

Uzimajući u obzir moć novih mašina i stručnost međunarodno priznatih nastavnika i saradnika Medicinskog fakulteta u Nišu, niško zdravstvo će u svojim rukama imati moćno oružje u borbi protiv najtežih bolesti, a zahvaljujući opremi koju očekuju, u ovoj laboratoriji će se raditi i one analize koje se trenutno ne rade nigde u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Samo da ti aparati ne završe u magacinu kao onaj aparat iz donacije za testiranje korone koju nisu znali da koriste, doktori sa klinike nepismeni i neuki pa morali studenti da ga puste u rad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com