Društvo

Divan dan za Nišlije – Radnički slavi 97. rođendan (VIDEO)

Ako si Nišlija budi MERAKLIJA!

Fudbalski klub Radnički, ponos grada Niša, proslavlja danas 97 rođendan.

Skoro vek postojanja doneo je ovom gradskom klubu puno neizvesnih godina, teških odluka, padova ali i brojne  radosti, uspehe i puno ljubavi koju Nišlije i dalje neguju prema voljenom klubu.

Bio je zabranjivan, osporavan, uzdizao se, padao, postao hit evropskog fudbala, pa ponovo pao, da bi  poslednjih godina stao na noge, očvrsnuo na svim nivoima i krenuo krupnim koracima napred u želji da se dokaže na međunarodnoj sceni. Bodrile su Nišlije gradski klub da istraje u borbi i dokaže se na upravo tom planu, nije bilo lako. Ipak, ispisane su neke nove svetle stranice istorije kluba. Pre samo dve godine na Čairu su nakon 36 godina odigrane utakmice kvalifikacija za Ligu Evrope.

Meraklije verni navijači niškog kluba nikada nisu izdali voljeni klub – uvek su bili tu uz parolu AKO SI NIŠLIJA BUDI MERAKLIJA!

Proizvodnja: http://sportjuga.rs/ Autori spota: Branislav Ignjatović i Aleksandar Ilić

Najveći uspeh za ovih 97 godina Radnički je ostvario u sezoni 1981/82, kada je stigao do polufinala Kupa UEFA. Pred „Realom sa Nišave“ redom su padali Napoli, Grashopers, Fejenord i Dandi junajted. Velika podrška i euforija koja je tih godina pratila FK Radnički kulminirala je 7. i 21. aprila 1982. godine, kada je ekipa zaustavljena u polufinalnom dvomeču od strane nemačkog Hamburgera, tada verovatno najjačeg tima na svetu.

Uspehe Radničkog tih godina u Evropi pratila je i jedna muzička numera, koja se urezala u srca svih Nišlija i koja se i dan danas čuje na stadionu Čair uvek kada igra Radnički. Pesma „Kude je taj Niš“ po kojoj je snimljen i istoimeni film (City Production) u specifičnom izvođenju pokojnog Živojina Isakovića, poznatijijeg kao Žika Čokalija, postala je nezvanična himna našeg kluba, prihvaćena od strane svih navijača.

Poslednjih godina Ivica Tončev, predsednik kluba sa zamrznutom funkcijom i dalje stoji odlučno uz klub i doprinosi u kreiranju evropskog Radničkog. Njegova vizija ide daleko, on želi da klubu vrati slavu iz 80-tih godina prošlog veka i dok to ne realizuje neće stati.

“Zbog borbe protiv pandemije koronavirusa nismo u mogućnosti da na najbolji način obeležimo ovaj važan datum, ostaje da vas pozovemo da budete odgovorni, ostanete kod kuće i tako sačuvate svoje najbliže i sebe, a  kada sve prođe, ponovo se vidimo na našem Čairu i nastavljamo tamo gde smo stali, pre samo mesec i po dana. Jer vreme Radničkog tek dolazi”, kažu iz niškog kluba.

Poslednjih nedelja pokrenut je Twiter nalog “Crveni_Crveni” koji svakodnevno plasira informacije vezane za Sportsko društvo Radnički, koji nekada davno nije u svom sastavu imao samo fudbalski klub, već boksere i košarkaški tim. Uveliko se priča i o filmu koji je još u povoju a koji će biti prikazan, barem se sada tako planira, za veliku proslavu 100 godina postojanja kluba a to je 2023. Idejni tvorac čitavog projekta Vladimir Đorđević, obećao je da će Niške Vesti imati uvid u redove ovog filmskog scenarija.

Sačekaćemo mi i čitav vek postojanja našeg kluba, sačekaćemo i bolje sezone, sačekaćemo i nove radosti na našem Čairu jer čuvali smo ga ovako dugo kako najbolje umemo – sa puno ljubavi.

Srećan ti naš voljeni “starče” 97. rođendan! Niške Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com