Društvo

Sajam pogrebne opreme za vikend u Nišu: Sanduci, venci, pokrovi i torta u obliku krsta

Drugi Sajam pogrebne i prateće opreme okupiće u niškoj hali „Čair“ od petka do nedelje (26. do 28. aprila) više od 50 izlagača iz Srbije, Bugarske, Mađarske i Bosne i Hercegovine, a očekuje se i veliki broj posetilaca kako iz Srbije tako i iz Bugarske, rekao je za naš portal predsednik Udruženja pogrebnika Srbije Ivan Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, tokom trajanja sajma će biti izloženi bukvalno svi proizvodi pogrebne i prateće opreme – mrtvački sanduci, venci, cveće, sveće, pokrovi, tekstilni proizvodi koji su neizostavni deo svake sahrane…

Poput Grobarijada na kojima se uvek za goste pripremi torta u obliku mrtvačkog sanduka i na Sajmu pogrebne i prateće opreme biće torte i to u obliku krsta. Prema njegovim rečima, poziv za učešće na sajmu koji je Udruženje pogrebnika poslalo svojim kolegama na Balkanu, posebno je dobro prihvaćen u Bugarskoj.

„Najava sajma kod naših suseda objavljena je i podeljena veći broj puta nego kod nas u Srbiji. Dolazak su nam potvrdili brojni izlagači i posetioci iz te zemlje“, kazao je Stanisavljević za naš portal.

On je istakao da su pogrebnici i proizvođači pogrebne i prateće opreme poslednji put imali priliku da predstave svoje proizvode i usluge na sajmu organizovanom u Nišu 2016. godine. Bio je to, međutim, regionalni sajam sa dvadesetak firmi sa juga Srbije, a sada je međunarodna manifestacija.

„Naša zemlja ima razvijenu industriju pogrebne opreme i ovo je prilika da se to vidi. Cilj sajma je i umrežavanje i međusobna saradnja kako pogrebnika tako i ljudi koji se bave ovom delatnošću. Uvideli smo da se mnoge kolege ne poznaju i ne znaju da postoje neki proizvođači pogrebne i prateće opreme. Sada će se upoznati i moći će da prošire svoj biznis“, izjavio je Stanisavljević.

On je istakao da je li reč je o ozbiljnoj industriji koja u našoj zemlji zapošljava više hiljada ljudi, a o kojoj se uglavnom vrlo malo zna. Osim što je izvor prihoda za brojne porodice, ova delatnost utiče i na razvoj drvne i tekstilne industrije i proizvodnju boja i lakova.

„Za razliku od drugih grana privrede u kojima značajnu ulogu igraju proizvodi iz uvoza, na domaćem tržištu i u veleprodaji opreme za organizovanje sahrana, nalaze se skoro isključivo proizvodi domaćih proizvođača. Rat u Ukrajini izmenio je prilike na evropskom tržištu u tom smislu da zapadnoevropske zemlje više ne uvoze sirovine iz te zemlje, već se okreću drugim tržištima, među njima i srpskom tržištu“, istakao je naš sagovornik.

Stanisavljević je kazao da je svečano otvranje sajma u Čairu, u petak u 13 časova, a ulaz za posetioce je besplatan. Svi oni koji posete sajam u dobiti glogov kolčić kao suvenir.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. jel realno ovo? Da se upoznaju grobari? pa imate net pa se upoznajte. Kako ste saznali za sajam, telegrafom javljeno? i posklon glogov kolac? cccc. strasno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com