Društvo

„Čuvari nasleđa“ u Niškoj tvrđavi

Kulturno umetnička manifestacija pod nazivom „Čuvari nasleđa“ u organizaciji Udruženja za negovanje tradicije „Višnja“ iz Niša održaće se od 4. do 7.jula u Tvrđavi. Manifestacija je za građane otvorena svakog dana od 10 do 20 sati, a Nišlije i gosti Niša će u tom periodu moći da se sretnu sa starim zanatima ali u jednom sasvim drugom svetlu.

Oni su sada prilagođeni zahtevima novog vremena. Osim toga, građani koji žele mogu da razgovaraju sa zanatlijama i dobiju odgovore na sva pitanja koja ih zanimaju.

 

Foto: V.P.

„Želimo, pre svega, da mladima pokažemo da stari zanati ne treba da odumru i da veštinu izrade predmeta ručno rađenih ne treba zaboraviti. Ovo je jedan od načina da sačuvamo naše kulturno nasleđe, a da, istovremeno, pokažemo da i starim zanatima mogu da se izrade premeti koji bi u savremenom životu imali upotrebnu vrednost”, kaže Maja Sević iz udruženja „Višnja“, koje organizuje ovu manifestaciju.

Druženje sa zanatlijama koji pokušavaju da sačuvaju stare zanate od zaborava planirano je svakog dana od 17 do 20 kada će se organizovati interaktivne radionice.

Foto: V.P.

“Svi posetioci će moći da učestvuju u izradi nečega što se tog trenutka radi na nekom štandu. Na ovim radionicama mogu da učestvuju svi , od najmlađeg do najstarijih posetioca manifestacije”, dodaje Maja Sević. “Animatori će brinuti o najmlađima, a i šatoru koji ćemo postaviti mališani će moći da se igraju sa drvenim kockama, ali će videti i kako stolari rade. Biće i deo u kome će deca slikati i pokazati svoj talenat“

Vez na drvetu, tkanje, keramika, samo su deo zanata sa kojima će se Nišlije upoznati u Tvrđavi.

“Biće puno iznenađenja za Nišlije, počev od predmata koji se izrađuju, do toga na šta se oni rade. Vez na drvetu je retko kome poznata, ali je jako zanimljiv zanat, a predmeti koji se dobiju imaju višenamensku upotrebu. Za tkanje svi znaju da je jedan od nastarijih zanata, ali će sada moći da vide i razboj koji je okrugao”, naglašava Maja Sević.

Foto: V.P.

Na manifesaciji će učestvovati 14 zanatlija različitih zanata iz Niša. Niškim zanatlijama će se priključiti i zanatlije iz Beograda, Svrljiga, Kragujevca.

Pokrovitelj manifestacije, koja je prodajno – humanitarnog karaktera je Grad Niš, Sekretarijat za kulturu i informisanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button