Društvo

Beznađe – najveći problem mladih

Istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 200 mladih iz 14 sela sa područja grada Niša pokazalo je da mladi najvećim problemima u našem društvu smatraju neadekvatan sistem vrednosti i beznađe, a potom kao probleme navode neadekvatan obrazovni sistem i nezaposlenost.

Anketiranje je obavljeno u okviru projekta ’’Mladi za demokratiju’’ koji je realizovalo Udruženje građana „Ogledna bašta“, a koji je finansijski podržala Evropska unija kroz projekat “Mladi Balkana za Evropu”. Predsednica Udruženja „Ogledna bašta“ Dragana Vukadinović je izjavila da je anketiranje obavljeno kako se prikupili podataci o stepenu političkog učešća i građanskog aktivizma mladih iz okoline Niša.

„Cilj samog istraživanja je da se na osnovu dobijenih rezultata utvrdi predlog mera i aktivnosti kojima bi se uticalo na jačanje aktivizma mladih i razvila kultura učešća mladih u procesima donošenja odluka od značaja za lokalnu zajednicu“, izjavila je Vukadinović.

Prema njenim rečima, prilikom anketiranja mladih, starosti od 18 do 30 godina, njih 25 odsto se izjasnilo da je član neke političke partije.

„Samo 14 odsto ispitanika reklo je da prati politička dešavanja, dok samo 19,5 odsto ispitanika smatra da mladi aktivnim učešćem u političkom životu mogu biti jedan od pokretača promena u našoj zemlji“, kazala je Vukadinović.

Istraživanje je pokazalo, dodala je Vukadinović, da poverenje u institucije na lokalnom nivou ima 5,5 odsto ispitanika, a poverenje u institucije na republičkom nivou ima samo 3,5 odsto ispitanika.

„Zabrinjavajući je broj mladih koji imaju povrenje u institucije države, odnosno lokalne uprave. Očigledno da je procenat nazinteresovanosti za politička dešavanja umnogome utiče na procenat poverenja u institucije na državnom i lokalnom nivou“, izjavila je Vukadinović.

Prema njenim rečima deo ankete odnosio se i na aktivizam mladih, pri čemu je 97 odsto ispitanika odgovorilo je da mladi ne učestvuju dovoljno aktivno u aktivnostima lokalne zajednice, a na pitanje da li su zainteresovani za građanski aktivizam, 67,5 odsto ispitanika odgovorilo da nije zainteresovano.

„Samo je 15,5 odsto ispitanika odgovorilo da je učestvovalo u nekoj akciji u svojoj lokalnoj zajednici, samo 14 odsto ispitanika je izjavilo da je član nekog omladinskog udruženja, a samo 23,5 odsto ispitanika mišljenja je da se aktivnim učešćem u nekoj organizaciji može nešto promeniti“, kazala je Vukadinović.

Prema njenim rečima u okviru projekta „Mladi za demokratiju“ realizovana su dva seta edukacije za mlade na kojima je bilo reči o učešću mladih na lokalnom nivou, demokratiji i demokratskom sistemu, pravima i odgovornosti građana, toleranciji i poštovanju različitosti.

„Realizovali smo i dve radionice za opštinske službenike za omladinski rad. Radionice su bile usmerene na jačanje kapaciteta zaposlenih iz lokalnih institucija i organizacija u cilju identifikovanja potreba mladih iz ruralnih područja. Takođe, organizovali smo onlajn prezentovanje rezultata istraživanja“, kazala je Vukadinović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com