Društvo

Asfaltira se okretnica u centru sela Gabrovac

U selu Gabrovcu počela je izgradnja okretnice u samom centru kod osnovne škole na zahtev meštana, ali  kanalizaciona mreža, legalizacija i saobraćajna infrastruktura i dalje su najveći  probelmi sa kojima se sreću žitelji ovog sela koja se nalazi na teritoriji  Gradske opštine Palilula a koje je, u okviru akcije Karavan, obišla i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima i predsednikom  GO Palilula Bratislavom Vučkovićem.

Nakon razgovora sa meštanima gradonačelnica je posetila i OŠ „Branko Radičević“ kao i seosko domaćinstvo Jelenka Vojinovića koji ima farmu ovaca i koza.

 „Okretnica koja se sada radi  i uskoro se završava od velikog je značaja za bezbednost dece koja dolaze ili odlaze iz škole. Sada će saobraćajnica da bude obeležena , a deca će  moći bezbedno da prelaze ulicu i dolaze u školu“, kazao je Dragan Đorđević, zamenik predsednika Saveta građana sela Gabrovca.

Prema rečima gradonačelnice Dragane Sotirovski izgradnja okretnice je započeta na zahtev građana Gabrovca sa kojima se ona srela tokom Božićnih praznika.

 „Tada smo sa meštanima Gabrovca i razgovarali o tome šta im je sve potrebno. Na žalost  mnogo toga im nedostaje jer je selo dugo vremena bilo nekako zaboravljeno, ali od nečega smo krenuli. Počeli smo sa rekonstrukcijom malog   trga isped škole,  odnosno okretnice koja se trenutno asfaltira. U međuvremenu  razmatramo i mogućnost rekonstrukcije cele ulice. Jedan od problema sa kojima se sreću Gabrovčani je i kanalizacija. Njihova kanalizacija je u programu koji će se raditi u okviru projekta Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda i svaka rekonstrukcija pojedinih ulica nije moguća dok se  taj projekat ne završi. Kada se uradi kanalizacija uradiće se i putevi“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

Ono što u ovom trenutku može da se uradi biće i urađeno.

„Jedan od projekata na kome se trenutno radi je veliki objekat koji se nalazi pored samog igrališta a koji je pola gradski, pola seoski, i za njega  je zainteresovana škola da bi u njemu otvorila predškolsku grupu. Papirologija se uveliko  rešava i kada to bude završeno onda ćemo da uložimo  određena sredstva za otvaranje predškolskih odeljenja u toj zgradi kako bi se škola rasteretila i dobila više prostora za učenike“, kazala je gradonačelnica Sotirovski.

Gradonačelnica Niša je tokom boravka u Gabrovcu posetila i poljoprivredno gazdinstvo Jelenka Vojinovića koji se bavi uzgojem ovaca i koza. Ovim  poslom se bavi od 2001.godine.

  „Najveći problem je ulica  Igmanska koja vodi do mog gazdinstva koja  posle izgradnje vodovodne mreže nije vraćena u prvobitno stanje. Atmosferske vode se slivaju sa brda i napravile su još veći problem jer je ulica sva u rupama i iskopana. Mislim da ćemo sada rešiti ovaj problem i to nam puno znači. Drugi problem su neprohodni atarski putevi koji su dovedeni do tog stanja i delom neažurnosti samih građana, a delom i opštine kao pokretača svih aktivnosti. Nakon današnjeg dolaska gradonačelnice mislim da će svi ovi problemi biti rešeni, a od 2005.godine do sada ona je prva koja je posetila moju farmu“, istako je Jelenko Vojinović.

Prema rečima predsednika GO Palilula Bratislava Vučkovića ovo je najbolji primer da zajedničkim snagama građana i nadležnih može da se uradi sve.

„Već u narednih 20  dana biće sanirana i Igmanska ulica koja nije vraćena u prvobitno stanje posle radova na vodovosnoj mreži. U centru sela se radi okternica koju su meštani tražili. Oni su kazali šta su prioriteti, odredili smo ciljeve i nadam se da ćemo ih i ostavriti do kraja godine“, kazao je Bratislav Vučković.

Pasi poljana je sledeća stanica Karavana, a potom se isti seli u GO Crveni krst.

 „Ono što je najvažnije je da ljudi zovu, prijavljuju, traže. Mnoge stvari godinama nisu urađene. Možda je nekome smešno kada čuje da je neko dobio asfalt u ulici posle 40 godina, ali je to tako. Sada su stekli i uslovi da se reše i imovinska pitanja. Grad ima mnogo više para nego što je imao i može da sređuje i ulice i parkove i sve što građani budu naveli da im je potrebno, samo je potrebno malo strpljenja“, zaključila je Sotirovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com