Politika

Aktivisti “Ne davimo Niš” predali primedbe na Nacrt odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana

Aktivisti okupljeni oko “Ne davimo Niš” predali su primedbe na Nacrt odluke o izradi Generalnog urbanističkog plana i poručili da je potrebno da obuhvat novog GUP-a Niša bude širi, kako bi uključio i rubna naselja Niša i omogućio ravnopravan razvoj svih delova grada, ali i da se posveti posebna pažnja zaštiti arhitektonskog nasleđa i životne sredine Niša.

 

“Usled velike ugroženosti gradskih zelenih površina i generalno životne sredine, kao i kulturno-istorijskog i arhitektonskog nasleđa našeg grada, neophodno je pri izradi generalnog urbanističkog plana definisati jasne i primenljive principe za zaštitu životne sredine i urbanog biodiverziteta, kao i zaštitu postojećeg izgrađenog nasleđa grada”, izjavio je Ivan Jovanović, poverenik zeleno-leve političke stranke.

“Ne davimo Niš” zahteva da Odluka o izradi GUP-a bude dopunjena, tako da se omogući participativni proces izrade urbanističkog plana, da rani javni uvid mora trajati minimum 30 dana, a zatim sledeći javni uvid barem 40 dana. Smatraju da je neophodno da se i u Nacrtu odluke uvrste različiti modeli participacije poput javnih rasprava, tribina, radionica, anketa, i slično. Istovremeno, neophodno je da se u sastav Komisije za planove uključe i predstavnici strukovnih udruženja, udruženja civilnog društva, ekoloških udruženja i autentičnih lokalnih građanskih Inicijativa Niša.

“Ovaj dokument će umnogome odrediti kvalitet života građana Niša i zato je potrebno da rasprava traje znatno duže i da se omogući da se čuju glasovi struke, lokalnih građanskih inicijativa, ekoloških udruženja i svih Nišlija i Nišlijki”, ističu.

Pred prvo Javno čitanje Nacrta odluke o izradi GUP-a, u Oficirskom domu, aktivisti okupljeni oko “Ne davimo Niš”, pozivaju sve građane i građanke da se uključe u proces izrade Nacrta plana GUP-a i najavljuju niz aktivnosti kojima će pokušati da mobilišu Nišlije, ne bi li se izborili da Niš napokon počne da se razvija u skladu sa potrebama građana Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com